
În ultimele zile, îngrijorările au crescut după ce mai multe rapoarte și imagini distribuite pe rețelele de socializare par să arate că se construiesc cuști în interiorul Sălii Filarmonicii Mariupol pentru a-i reține pe prizonierii care vor fi judecați.
Laboratorul de probe de criză al Amnesty International a confirmat că imaginile postate pe Facebook de Consiliul Local Mariupol sunt în concordanță cu interiorul Sălii Filarmonicii Mariupol.
Dreptul internațional interzice unei puteri deținătoare să pună în judecată prizonierii de război pentru că au participat la ostilități sau pentru acte de război legale comise în timpul unui conflict armat. Conform celei de-a treia Convenții de la Geneva, prizonierii de război acuzați de crime au dreptul la un proces echitabil care poate avea loc numai într-o instanță constituită în mod regulat.
Prin organizarea unor astfel de ”procese” false, Rusia – ca putere ocupantă – ia în râs justiția
”Orice încercări ale autorităților ruse de a judeca prizonierii de război ucraineni în așa-numitele ”tribunale internaționale” instituite de grupuri armate aflate sub controlul efectiv al Rusiei la Mariupol sunt ilegale și inacceptabile”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.
”Dreptul internațional umanitar interzice înființarea de instanțe numai pentru a judeca prizonierii de război. Retragerea intenționată a drepturilor unui proces echitabil de la prizonierii de război, care este exact ceea ce va face acțiunea Rusiei, echivalează cu o crimă de război. Convențiile de la Geneva prevăd, de asemenea, clar că prizonierii de război sunt protejați împotriva urmăririi penale pentru că au participat la ostilități”, a mai declarat aceasta.
”A alege Mariupol ca gazdă a acestor ”tribunale” este deosebit de crud și șocant, având în vedere recentele atacuri și asediul necruțători ale Rusiei, care au transformat orașul într-un pustiu înainte de capturarea sa în mai. Amnesty International a investigat un atac aerian rusesc asupra Teatrului Dramatic Academic Regional Donețk din Mariupol și a concluzionat că forțele ruse au vizat în mod deliberat civili, un atac echivalând cu o crimă de război clară”, a fost de părere Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.
Drepturile prizonierilor de război ucraineni
Forțele ruse și grupurile armate susținute de Rusia trebuie să ofere monitorilor independenți acces deplin la prizonierii de război ucraineni. Amnesty International împărtășește îngrijorările exprimate de agenția ONU pentru drepturile omului (OHCHR) că prizonierii de război ucraineni au fost reținuți fără acces la monitori independenți, ”expunându-i riscului de a fi torturați pentru a obține o mărturisire”.
Amnesty International împărtășește, de asemenea, îngrijorarea OHCHR că declarațiile publice ale oficialilor ruși care consideră prizonierii de război ucraineni drept ”criminali de război” subminează în mod direct prezumția de nevinovăție, o garanție fundamentală a unui proces echitabil.
În ultimii ani, Amnesty International a documentat în mod constant încălcarea dreptului la un proces echitabil în Rusia, inclusiv utilizarea endemică a torturii, fabricarea de probe și urmărirea penală motivată politic. Aceste preocupări sunt sporite substanțial atunci când vine vorba de ”procesele” de către grupurile armate în teritoriile ocupate de ruși.
Amnesty International a documentat anterior, de asemenea, numeroase abuzuri ale drepturilor omului comise de astfel de grupuri de când au preluat controlul asupra unor părți din estul Ucrainei sub patronajul rusesc, inclusiv răpiri, ucideri, privare ilegală de libertate, tortura și alte rele tratamente și suprimarea disidenței.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Ea este Camelia, tânăra din Focșani găsită moartă într-o maşină. Era mamă a trei copii. Soțul femeii: Trebuia să fiu eu în locul tău - Foto
- Răzvan Pascu recunoaște tot după ce ”savanta” Olivia Steer a mărturisit că prietenii săi au luat enteroviroză de la dârele albe lăsate de avion
- Nouă decizie în cazul lui Călin Donca, după ce omul de afaceri a depus contestație pentru a fi lăsat în libertate
- HOROSCOP: Ce aduce Luna Plină în Berbec, din 29 septembrie. Cei mai afectați: Berbec, Rac, Balanță și Capricorn
- Alex Velea, adus la Jilava. Cum a ajuns artistul în spatele gratiilor
- Yalanci Tavuk Göğsü, prăjitura turcească pe care nu o poți refuza. Iată rețeta
- Consumul de pește poate ajuta la sănătatea inimii. Care sunt cei mai buni pești, potrivit Harvard
- Un câine a fost ajutat de crocodili să iasă dintr-o mlaștină. Imaginile sunt de necrezut (VIDEO)
- Horoscop 26 septembrie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care ar trebui să facă economii. Buzunarul va fi afectat!
- Bulgaria trece la Euro în 2025. Când intră şi România? Adrian Negrescu spune ce rol joacă măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ciolacu