Amnesty International a lansat un apel pentru acțiune urgentă: ”Opriți atacurile nemiloase”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Musa Artful/ Pexels
Fotografie de la Musa Artful/ Pexels
Persecuția autorităților iraniene asupra minorității religioase Baha'i a crescut în intensitate odată cu o rafală recentă de raiduri, arestări arbitrare, demolări de case și acaparare de terenuri, a declarat Amnesty International.

Din 31 iulie 2022, agenții Ministerului de Informații au percheziționat și confiscat zeci de proprietăți Baha'i și au arestat cel puțin 30 de membri ai comunității Baha'i din cauza credinței lor în diferite orașe din Iran. Autoritățile au supus mult mai multe interogatorii și/sau i-au forțat să poarte brățări electronice de gleznă, potrivit Amnesty International.

Ministerul de Informații a anunțat la 1 august că cei arestați erau ”membri de bază ai partidului de spionaj Baha’i” care ”propagau învățăturile Baha’i” și ”au căutat să se infiltreze la diferite niveluri ale sectorului educațional din întreaga țară, în special în grădinițe”.

”Asaltul disprețuitor împotriva minorității religioase Baha'i este o altă manifestare a persecuției de-a lungul deceniilor făcute de autoritățile iraniene asupra acestei comunități pașnice. Baha'ii din Iran nu se pot simți în siguranță în casele lor sau în timp ce își exercită credința, deoarece riscă să fie persecutați”, a declarat Heba Morayef, director regional al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

”Autoritățile trebuie să elibereze imediat și necondiționat toți indivizii Baha'i care au fost reținuți recent, precum și orice persoană aflată înainte în închisoare, numai pentru exercitarea pașnică a dreptului lor la libertatea religioasă. Toate condamnările și sentințele impuse pe această bază trebuie anulate imediat.”

Alți 26 de bărbați și femei în Shiraz, provincia Fars, sunt expuși unui risc iminent de detenție arbitrară, după ce o instanță revoluționară i-a condamnat pentru acuzații false de securitate națională care decurg din identitatea lor de adepți Baha'i într-un proces în masă extrem de inechitabil și i-a condamnat în iunie 2022 la pedepse de închisoare între doi și cinci ani.

Potrivit Comunităţii Internaţionale Baha'i (BIC), arestările recente duc la cel puţin 68 numărul total al celor aflaţi în închisoare în Iran din cauza credinţei lor Baha'i, inclusiv cei care se află în închisoare încă din 2013. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 1000 de persoane Baha'i sunt în prezent expuse riscului de închisoare.   

Baha'ii sunt cea mai mare minoritate religioasă non-musulmană din Iran

Aceștia suferă încălcări pe scară largă și sistematice, inclusiv detenție arbitrară, tortură și alte rele tratamente, dispariții forțate, închiderea forțată a afacerilor, confiscarea proprietăților, demolarea caselor, distrugerea cimitirelor și discursurile de ură din partea oficialilor și a presei de stat.

În 1991, Consiliul Cultural Suprem Revoluționar a adoptat o politică oficială și aprobată de Liderul Suprem al Iranului, care afirmă clar că ”acțiunile statului cu bahaiții trebuie să fie în așa fel încât progresul și dezvoltarea lor să fie blocate”. 

Autoritățile iraniene au folosit faptul că sediul religiei Baha'i se află în orașul Haifa din Israel pentru a denunța credința și a acuza în mod fals comunitatea sa de spionaj.

Persecuție intensificată

În 2 august 2022, autoritățile au dărâmat șase case Baha'i și au confiscat peste 20 de hectare de teren în satul Roshankouh din provincia Mazandaran, nordul Iranului. Potrivit presei de stat, demolările au fost efectuate în prezența mai multor înalți oficiali judiciari și executivi.

Trei victime au declarat pentru Amnesty International că peste 200 de agenți din diferite forțe de securitate, inclusiv agenți de informații în civil și polițiști, au sigilat satul și drumul său de acces între orele 6:00 și 16:00, confiscând telefoanele mobile ale sătenilor pentru a preveni filmarea, bătaia și/sau stropind cu piper indivizi, inclusiv câțiva bărbați în vârstă, care s-au adunat pentru a protesta pașnic împotriva abuzurilor. 

”Autoritățile iraniene au impus cu nerăbdare un sistem de discriminare și oprimare împotriva bahai. Autoritățile iraniene trebuie să elimine imediat toate legile, politicile și practicile instituționale discriminatorii care au fost adoptate pentru a expulza și deposeda baha'i de pământul și proprietățile lor și de a-i priva de drepturile omului și de a se asigura că poporul Baha'i poate exista și practica credința lor în mod liber și deschis”, a spus Heba Morayef. 

Amnesty International a lansat un apel pentru acțiune urgentă pe 23 august, îndemnând oamenii din întreaga lume să scrie scrisori și să se pronunțe împotriva atacului intens al autorităților iraniene asupra minorității Baha'i.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel