Data publicării:

Amintirile din Italia, sursă de inspirație pentru o tânără pictoriță româncă. Andreea Tibu: "Ideea de singurătate este o tematică destul de prezentă"

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook
Facebook

Andreea Georgiana Tibu, o pictoriță care a trăit mai mulți ani în Italia, spune că acea perioadă și-a pus amprenta în creațiile sale artistice.  

Andreea Georgiana Tibu, o pictoriță cu rădăcini românești, a fost invitata săptămânii în cadrul emisiunii „Tradiții românești în diaspora”, în cadrul căreia a vorbit despre procesul de adaptare în Italia și cum sunt incluse amintirile acelor ani în procesul de creație.  

Flaviu Predescu: Se vorbește foarte mult în zilele noastre despre trauma de atașament, despre multe lucruri care ni se întâmplă psihologic atunci când ne separăm de cineva, chiar dacă știm că acea persoană ne iubește foarte mult și este undeva acolo, gândindu-se tot timpul la noi și făcând totul pentru binele nostru. Dar totuși, în sufletul viitoarei artiste, Andreea Georgiana Tibu, ce s-a petrecut? Ce frici aveai? Ce speranțe aveai? Poți să ne vorbești puțin despre aceste aspecte, dacă dorești.

"Nu pot să neg. A fost un lucru care, personal, m-a marcat profund.

Poate atunci nu înțelegeam ce înseamnă Italia, unde plecau părinții. Eram încă în vremurile în care ne auzeam o dată pe săptămână, duminica. Am avut oameni minunați în jurul meu – bunicile mele, mătușa mea – care ne-au ajutat enorm.

S-au ocupat de noi, de educația noastră, asigurându-se că totul merge bine. Totuși, mi se repeta mereu fraza: 'Trebuie să înveți, să fii un elev bun și o fată responsabilă, pentru că părinții tăi muncesc din greu'.

Munceau pentru ca noi să fim bine și să avem tot ce ne trebuie. Și atunci, copil fiind, având totul înainte ca ei să plece, nu simțeam că ne lipsește nimic, nici afecțiunea, nici dragostea. Dar dintr-o dată, ei nu mai erau acolo.

Atunci nu am înțeles, dar nu neg că, de adult, aceste experiențe, nu știu dacă le pot numi traume sau neînțelegeri din copilărie, au avut un impact puternic, care persistă până în ziua de astăzi. Ca artist, nu pot să neg că multe dintre emoțiile mele, poate și sentimentul de abandon, pe care nu le înțelegem pe deplin când suntem mici, ne influențează în creațiile noastre – fie că suntem poeți, cântăreți sau pictori. Ideea de singurătate, de exemplu, este una dintre tematicile mele în anumite tablouri.

Poate acest lucru se reflectă în ochii celor care privesc lucrările mele. De exemplu, îmi este foarte greu să exprim în cuvinte tot ceea ce încape într-un tablou. Sunt diferite stări, diferite momente.

Dar nu pot să neg că ideea de singurătate este o tematică destul de prezentă, însă nu neapărat cu o notă foarte negativă. Este mai mult o stare sufletească pe care am simțit-o și pe care o conștientizez acum, ca adult. Iar prin arta mea, reușesc să o exprim și să o împărtășesc cu ceilalți.

Într-o creație artistică, poate fi o stare de spirit. În copilărie, rămâneam chiar și la clubul elevilor, alături de profesoare, să practic arta. Iar acum, ca adult, simt că, prin artă, dau voce tuturor lucrurilor pe care poate nu am reușit sau încă nu reușesc să le exprim prin cuvinte", povestește tânăra.

Tradiții românești în diaspora, o emisiune despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în toată lumea
 

Tradiții românești în diaspora este un proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni prin care se dorește sprijinirea românilor care locuiesc în străinătate să descopere și să redescopere tradiții și obiceiuri românești, prezentate într-o formă creativă și interactivă, beneficiind de expunerea unor experiențe personale, dar și de informații documentate științific, existente în patrimoniul bibliotecilor din România. 

Materialele realizate în cadrul acestui proiect nu reprezintă poziția Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dar vin să sprijine într-o notă originală și bine fundamentată teoretic, misiunea de a încuraja sentimentul de mândrie al românilor, indiferent că se află în țară sau străinătate, pentru valorile tradiționale, laice, creștine sau precreștine. 

Emisiunile realizate în cadrul proiectului sunt transmise pe site-urile www.dcnews.ro, www.stiridiaspora.ro și www.dcnewstv.ro  dar și pe paginile de Facebook și YouTube ale DCNews și ȘtiriDiaspora.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel