Data publicării:

"Americanii vor să intre în China şi să declanşeze un război civil". Ce spune Bogdan Chirieac despre discuțiile dintre Lukașenko, omul lui Putin, și Xi Jinping

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, și Xi Jinping, președintele Chinei au purtat mai multe discuții. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele informații apărute în urma acestei situații.

"Nu vor negocia China şi Rusia prin intermediul lui Lukașenko"

"Americanii vor să intre în China şi să declanşeze un război civil", spune Lukașenko, în urma unor discuţii cu Xi Jinping. China şi Belarus au emis o declaraţie comună pentru încetarea focului în Ucraina şi negocieri de pace, dar vizita lui Aleksandr Lukasenko la Beijing ar alimenta temerile că, de fapt, omul lui Putin s-a dus să negocieze un sprijin militar din partea Chinei pentru Rusia.

"În niciun caz nu vor negocia China şi Rusia prin intermediul lui Aleksandr Lukașenko. S-a dus, probabil, fiindcă starea economică, la Minsk, este dezastruoasă şi probabil că are şi el nevoie de investiții, de ceva. Sigur că populaţia este ţinută pe loc în teroare în Belarus, dar, la un moment dat, trebuie să le mai dai şi ceva de mâncare", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

"Nu va fi deloc bine pe frontul din Ucraina"

Întrebat unde va duce retorica din ce în ce mai acidă dintre SUA şi China, Bogdan Chrieac a mai spus: "Eu sper să ducă, la un moment dat, la o înţelegere, fiindcă, dacă retorica va continua şi China ar alege - înţeleg că totul nu este cazul - să ofere arme Rusiei, să le vândă armament tehnologizat, atunci nu va fi deloc bine pe frontul din Ucraina. Eu sper că, la un moment dat, SUA şi China vor regăsi o cale de dialog în acest sens".

Xi Jinping şi Lukaşenko cer pace "cât mai curând posibil" în Ucraina

Preşedintele Chinei Xi Jinping şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko au cerut în cadrul convorbirilor purtate, miercuri, la Beijing, un acord de pace pentru Ucraina "cât mai curând posibil", a informat agenţia de presă a statului belarus, Belta, relatează Reuters.

Summitul a reunit doi dintre liderii străini pe care se bazează cel mai mult preşedintele rus Vladimir Putin, în timp ce armata sa luptă pentru a-şi atinge obiectivele invaziei declanşate în urmă cu un an în Ucraina, screi Agerpres.

Potrivit Belta, cei doi lideri au adoptat o declaraţie comună în care şi-au exprimat "îngrijorarea profundă cu privire la evoluţia conflictului armat în regiunea europeană şi interesul extrem pentru instaurarea păcii în Ucraina cât mai curând posibil".

"Belarus şi China sunt interesate să evite o escaladare a crizei şi gata să depună eforturi pentru restabilirea ordinii şi păcii regionale", a adăugat sursa citată.Beijingul a devenit din ce în ce mai vocal în apelul la pace în timp ce conflictul din Ucraina se prelungeşte şi a negat că ar furniza arme către Moscova după ce oficiali americani au indicat faptul că China ar avea în vedere acest lucru.

Vineri, la exact un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, Beijingul a publicat un document cu 12 puncte în care îndeamnă Moscova şi Kievul să se aşeze la masa tratativelor. Dar deşi China încearcă să se impună ca mediator al conflictului, poziţia sa de aliat al Rusiei o descalifică în ochii occidentalilor, care susţin Ucraina.

La rândul său, Belarus, vecin cu Ucraina, este un element important în acest conflict: nu a trimis militari să lupte direct alături de armata rusă, dar a permis trupelor ruseşti să folosească teritoriul belarus pentru invadarea Ucrainei, aminteşte AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel