Americanii, englezii şi francezii fac săpături pentru a ne descoperi istoria
Se întâmplă în capitala Daciei Romane: Sarmizegetusa Ulpia, unde o echipă de arheologi români îşi desfăşoară cercetările cu ajutorul studenţilor voluntari din Statele Unite, Anglia şi Franţa.
Coordonaţi de echipă de arheologi români, voluntarii din străinătate au făcut o descoperire unică: o frescă romană dintr-o fostă locuinţă de demnitar care a trăit în secolul al doilea.
Descoperirea, una de excepţie după cum spun arheologii, i-a onorat pe voluntarii străini, care până la urmă îşi plătesc singuri şederea în România.
Ministerul Culturii a alocat pentru aceste săpături 50.000 de lei, fonduri blocate deocamdată.
Ovidiu Tentea, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie al României, Bucureşti: "Banii de la Ministerul Culturii nu pot ajunge la noi în timp util vara pentru că altcândva nu putem să lucrăm. Din acest motiv nu putem angajă muncitori din sat şi atunci voluntariat şi expertiza studenţilor se transformă în muncă brută"
Voluntarii mai au bani să rămână la noi numai o săptămână. La finalul şederii lor vor organiza ziua porţilor deschise în situl arheologic pentru ca turiştii să se bucure de descoperirea lor înainte ca fresca să fie mutată într-un muzeu. După 6 august săpăturile vor fi oprite, dacă nu sunt deblocate fondurile de la minister.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News