America, decizie majoră după războiul din Ucraina. Cristian Diaconescu: Ce vă spun este o informaţie, nu este părerea mea / Chirieac: Ne dați un semnal extraordinar
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Markus Winkler)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Markus Winkler)
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat cum se va retrasa harta politică a lumii, după războiul din Ucraina. America ar urma să ia o decizie majoră.

Iată discuția purtată, în direct, la DCNewsTV:

Cristian Diaconescu: Din punctul de vedere al evoluţiilor viitoare, cred că este ultimul conflict major în care America are rolul primordial şi cred că va exista un semnal foarte serios în legătură cu europenii - să îşi preia frontierele.

Bogdan Chirieac: Ne dați un semnal extraordinar. Este prima dată când un om politic de anvergură, cu experienţă diplomatică, ne dă această informație. Spuneţi că este ultimul conflict în care America va mai juca rolul principal.

Cristian Diaconescu: Da, în Europa. Păstrând evident nota de relativitate de rigoare, ce vă spun este o informaţie, nu este părerea mea.

Bogdan Chirieac: Asta înseamnă că, dacă se mai întâmplă ceva în nordul Africii, cum s-a întâmplat în 2011, Europa va fi prima responsabilă.

Cristian Diaconescu: Da. Mai complicat va fi dacă se întâmplă ceva în Balcanii de Vest.

Bogdan Chirieac: Unde, ca prin miracol, cineva - să spunem, la întâmplare, Moscova - a pus cărbunii de grătar.

Cristian Diaconescu: Exact şi o ştim cu toţii.

Bogdan Chirieac: Vedem ce se întâmplă acolo şi în Bosnia şi în Kosovo.

Cristian Diaconescu: Şi nişte certificate de înmatriculare şi plăcuțe la maşini, care de ani de zile sunt o problemă oarecum administrativă de frontieră, brusc devin anul acesta o problemă politică strategică de confruntare directă.

Bogdan Chirieac: În care Serbia, care deconta mult din partea Germanei, acum nu prea mai poate, pentru că este capul de pod oficial al Rusiei în Balcani şi Serbia se dezvoltă economic, politic, social. Nu putem spune că e Serbia de acum 20 de ani. 

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Citește și:

Confruntare explozivă în noiembrie: Putin și Xi Jinping, față-n față cu Zelenski și Biden

Preşedinţii Rusiei Vladimir Putin şi Chinei Xi Jinping sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula Bali în noiembrie, potrivit preşedintelui Indoneziei Joko Widodo, citat vineri de DPA.

"Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus de asemenea că va veni", a declarat Widodo pentru Bloomberg într-un interviu publicat vineri.

Indonezia deţine în prezent preşedinţia G20. Widodo l-a invitat pe Putin, dar Kremlinul nu a confirmat până acum planurile liderului rus. Bloomberg nu a putut obţine iniţial confirmarea planurilor legate de participarea lui Putin şi a lui Xi din surse ruse şi chineze.

Participarea lui Putin la summit, problematică

Participarea lui Putin la summit este considerată problematică în Occident, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia şi mai multe ţări au exprimat îndoieli legate de venirea lor dacă Putin ar lua parte personal. Preşedintele ucrainean Volodimir Zeklenski a fost de asemenea invitat.

China se confruntă de asemenea cu tensiuni crescute cu SUA, exacerbate de vizita recentă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi în Taiwan, urmată de o delegaţie a Congresului SUA în vizită la Taipei. Beijingul a numit aceste acţiuni drept provocări şi a lansat manevre militare pe scară largă în jurul republicii insulare democratice ca răspuns.

Indonezia este interesată de comerţ şi investiţii şi nu caută să se alăture niciunui bloc, a declarat Widodo pentru Bloomberg. "Indonezia vrea să fie prietenă cu toată lumea", a insistat el. "Nu avem probleme cu nicio ţară", a adăugat el. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel