Amenzi mai mari pentru şoferii care nu au rovinietă. Deputaţii au votat
Şoferii care nu au rovinietă vor primi amenzi mai mari, conform votului dat în Camera Deputaţilor.
Faţă de forma agreată de Guvern şi de Senat, deputaţii au redus la jumătate penalizările financiare, în cazul neachitării tarifelor de utilizare a reţelei de drumuri naţionale pentru maşinile mari de transport marfă. Proiectul de lege a fost criticat de reprezentanţii AUR.
"Un guvern preocupat doar de mărirea taxelor şi amenzile pe care vrea să le aplice propriilor cetăţeni este în opoziţie cu naţiunea, preocupat doar de a aduce bani la buget pentru a-şi alimenta propria lăcomie şi aparatul pe care încearcă să-l menţină cu orice preţ. Comparaţia cu amenzile din celălalte state europene este una profund inechitabilă", a declarat Lucian Puşcaşu, deputat AUR, conform RADOR.
Camera Deputaţilor a adoptat o ordonanţa de urgenţă în calitate de for decizional.
CITEŞTE ŞI Șoferii care își împrumută mașinile altor persoane ar putea primi amenzi de până la 2.900 de lei
Proiectul de lege datează din martie
Guvernul Ciucă a aprobat proiectul de lege în sedința din 26 martie 2022.
"Prin proiectul de lege se modifica Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile. Cuantumul amenzilor este stabilit in funcție de tipul autovehiculelor. Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă. De precizat este faptul că amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia", a anunțat Guvernul României.
Conform proiectului de lege elaborat de Ministerul Transporturilor, amenda minimă pentru un autoturism va fi 275 de lei. Șoferii care sunt surprinși de autorități circulând cu mașina pe drumurile naționale fără a avea rovinietă plătită pot fi sancționați cu amenzi chiar şi până la 4.500 lei, în funcție de tonajul vehiculului. Dacă amenda contravențională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării, contravenientul poate achita jumătate din valoarea amenzii. Termenul de prescriere este de 4 luni din momentul în care șoferul a fost identificat că a circulat fără rovinietă în caz că nu i-a fost trimisă înștiințarea. Majorarea amenzilor este motivată prin faptul că, din 2010 până în prezent, nu au fost actualizate sancțiunile. De asemenea, din 2015 până în 2021, numărul amenzilor pentru neplata taxei de drum s-a dublat. Banii încasaţi din roviniete sunt folosiți la repararea și întreținerea infrastructurii din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News