Amenzi de până la 10.000 de lei pentru cei care au fose septice și nu s-au înscris în registrul de la primărie. Termenul impus de lege expiră astăzi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pavel Danilyuk)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pavel Danilyuk)
Proprietarii de locuinţe dotate cu fose septice riscă amenzi mari dacă nu s-au înscris într-un registru la primăria de care aparţin.

Termenul impus de lege expiră astăzi, iar amenzile pot ajunge la 10.000 de lei, spune comisarul şef al Gărzii de Mediu Caraş-Severin, Remus Blujdea, scrie Rador.

Primăriile au obligaţia de a înfiinţa şi întreţine un registru de evidenţă a acestor sisteme individuale de pe raza UAT-urilor. Proprietarii acestor sisteme individuale, aici intrând fosele septice, bazinele vidanjabile, persoane fizice sau juridice, au obligaţia de a se înscrie în acest registru. Prin înscriere se va putea urmări când se face vidanjarea, dacă aceasta se face cu firme autorizate şi unde sunt descărcate aceste ape uzate.

Potrivit lui Remus Blujdea, comisarii de mediu vor începe de săptămâna viitoare verificările în teren, pentru a vedea stadiul în care se află registrele care trebuiau întocmite de primării.

Citește și:

MIPE: 245 milioane euro pentru extinderea reţelei de apă - canal din judeţul Tulcea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a semnat vineri contractul de finanţare pentru 'Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Tulcea, în perioada 2014-2020', în valoare totală de 245 milioane euro.

Conform unui comunicat remis Agerpres, contractul include investiţii pentru îmbunătăţirea accesului la servicii de alimentare cu apă de calitate şi creşterea gradului de acoperire cu servicii de colectare şi epurare a apelor uzate, având în vedere că în localităţile urbane există sisteme centralizate de alimentare cu apă şi canalizare insuficient dezvoltate, iar în localităţile rurale, cu mici excepţii, nu sunt prezente sisteme centralizate de alimentare cu apă şi canalizare.

"Contractul semnat astăzi va asigura acces la apă curentă şi canalizare în 5 oraşe şi 10 comune din judeţul Tulcea, ceea ce înseamnă că peste 35.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă şi 53.000 de locuitori vor avea acces la canalizare, în ambele etape ale proiectului.

Sunt investiţii care vor asigura condiţii mai bune de trai pentru aceste comunităţi şi deschidere către dezvoltare şi modernizare, un pas pe care România trebuie obligatoriu să îl facă pentru a reduce decalajele faţă de alte state membre ale Uniunii.

Este un moment bun pentru investiţii din bani europeni, în acest moment avem în implementare 29 de proiecte de apă şi apă uzată. Vom continua să investim în aceste proiecte şi în perioada 2021 - 2027 prin Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă", a declarat Marcel Boloş.

Localităţile din judeţul Tulcea care vor beneficia de aceste investiţii sunt Tulcea, Isaccea, Macin, Chilia, CA Rosetti, Mahmudia, Babadag, Ceatalchioi, Vacareni, Carcaliu, Sulina, Crisan, Maliuc, Pardina, Somova.

Atunci când contractul se va finaliza, gradul de conectare şi confirmare în aceste unităţi administrativ teritoriale va fi de 100%.

"Este foarte important să semnăm cât mai multe contracte pentru finanţarea proiectelor de apă şi canal pentru că, implementarea lor, cu siguranţă, va determina atât dezvoltarea economico-sociala zonală, cât şi îmbunătăţirea nivelului de confort al cetăţenilor", a transmis secretarul de stat în MIPE, Carmen Moraru.Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel