Amenințarea enormă reprezentată de China în Europa. Șeful agenției britanice de informații, avertisment
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Avertisment din Marea Britanie cu privire la dominația și capacitățile Chinei. 

Şeful agenţiei britanice de informaţii şi securitate ar urma să avertizeze astăzi marţi ţările occidentale cu privire la "ameninţarea enormă" reprezentantă de China, care încearcă să îşi folosească dominaţia tehnologică în scopuri de supraveghere. El le va solicita acestora să acţioneze urgent, informează AFP, conform Agerpres. 

Jeremy Fleming, directorul centrului guvernamental de comunicaţii (GCHG) va susţine, într-un discurs adresat experţilor în domeniul apărării, că autorităţile chineze urmăresc să profite de pe urma tehnologiilor lor, precum sistemele prin satelit şi monedele virtuale. Ceea ce reprezintă, în opinia sa, ”o ameninţare uriaşă pentru noi toţi”.

Fleming, în fruntea agenţiei din 2017, va face apel la Regatul Unit şi la aliaţii săi să răspundă de urgenţă acestor ameninţări, potrivit unui comunicat de presă difuzat luni seară.

”Istoria de schimbă fără să ne dăm seama. Pare a fi unul din acele momente”



"La GCHQ, este privilegiul şi, de asemenea, datoria noastră să vedem momentele esenţiale în care istoria se schimbă fără să ne dăm seama. Pare să fie unul din acele momente", va urma să spună el.

"Avantajul nostru în viitoarea noastră strategie tehnologică se bazează pe ceea ce decidem să facem acum în calitate de comunitate. Sunt încrezător că împreună putem transforma acest moment în avantajul nostru", va sublinia directorul GCHQ.

Discursul său are loc într-un moment în care China vrea să îşi lanseze moneda digitală, yuanul digital, stârnind îngrijorare în rândul specialiştilor, care cred că regimurile autoritare ar putea folosi această tehnologie în scopuri de supraveghere şi control.

China ar urma să împiedice alte națiuni să aibă acces la spațiu, în cazul unui conflict



O astfel de monedă ar putea "permite Chinei să se elibereze parţial de tipul de sancţiuni internaţionale existente în prezent împotriva regimului Putin din Rusia", potrivit lui Fleming.

China a finalizat în 2020 Beidou, sistemul său de navigaţie prin satelit, un concurent al GPS-ului american.

"Mulţi cred că China este pe cale să se doteze cu o puternică capacitate anti-satelit cu scopul de a împiedica alte naţiuni să aibă acces la spaţiu în cazul unui conflict". De asemenea, "există temeri că tehnologia ar putea fi folosită pentru a urmări indivizi", estimează Jeremy Fleming.

”Ne îndreptăm, încet, spre o supraveghere generalizată”

Psihologul german Gerd Gigerenzer, cunoscut mai ales pentru studiul utilizării raționalității limitate și a euristicii în luarea deciziilor, a fost invitatul lui Radu Golban, în cea mai nouă ediţie a emisiunii „Outlook”.

„În China, în perioada pandemiei, s-au întâmplat lucruri cu care nici măcar populația chineză nu a fost de acord. E vorba de faimoasa politică „zero COVID“. Un coleg mi-a povestit că într-un bloc existau două persoane infectate. Statul a trimis acolo doi soldați, care stăteau de pază la una din intrări, nelăsând pe nimeni să iasă. Cealaltă intrare a fost zidită. E clar că asemenea sisteme nu au neapărat un efect pozitiv. B. F. Skinner însă, în cartea lui Beyond Freedom and Dignity, a pus lucrurile în perspectivă. După părerea lui, problemele lumii – de exemplu, catastrofa climatică, războaiele și multe alte lucruri – apar întrucât oamenilor li se acordă prea multă libertate și întrucât se vorbește, bunăoară, despre demnitate. Skinner credea că soluția problemelor constă în faptul de a recompensa încă din copilărie comportamentul adecvat și de a nu-l recompensa pe cel neadecvat, ba chiar de a-l sancționa”, a spus Gerd Gigerenzer. Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel