Data publicării:
Amenințările care pândesc Europa. Informații bombă despre Rusia
Eric Povel, ofițer de programe la Divizia de Diplomație Publică a NATO responsabil pentru Afganistan, Belgia, Germania și Olanda, a oferit un interviu pentru CaleaEuropeana.ro despre Alianță și instrumentele sale în combaterea propagandei rusești și a războiului hibrid, scenariile unui nou Război Rece, dar și despre începuturile crizei actuale.
Amenințare periculoasă
Eric Povel a vorbit despre amenințarea venită din partea Rusiei la nivel european.
"Războiul hibrid nu este un fenomen complet nou așa cum sunt alte exemple similare din istoria militară. Însă am văzut că Rusia a declanșat o propaganda politică, economică, financiară, militară și de comunicare, precum și instrumente cibernetice ca parte a abordării sale hibride împotriva Ucrainei și statelor euro-atlantice, și la o viteză fără precedent.
Acestea necesită o revizuire și o regândire radicală a unor concepte, doctrine și capabilități militare ale NATO pentru a descuraja și, la nevoie, pentru a apăra aliații împotriva unor atacuri hibride.
De asemenea, unele dintre amenințările pe care le avem în sud prezintă trăsături hibride față de care trebuie să ne adaptăm. NATO urmează să ia decizii relevante în acest sens la următorul Summit, la Varșovia, la începutul lui iulie 2016", a spus Eric Povel în interviul acordat pentru Calea Europeană.ro.
Cum răspunde Divizia de Diplomație Publică a NATO la propaganda agresivă a Rusiei și cum cooperează cu statele membre
"Este, în primul rând, o responsabilitate națională ca liderii politici și militari ai fiecărui stat membru NATO să informeze populația cu privire la acțiunile și activitățile întreprinse de autoritățile naționale pentru a contracara propaganda rusească. NATO – cu staff-ul și bugetul relativ modest al diplomației publice – poate fi doar complementar eforturilor naționale de comunicare. Divizia pentru Diplomație Publică NATO se concentrează spre a fi complementară cu diferite eforturi de comunicare naționale prin utilizarea mijloacelor sale principale de comunicare: operațiuni de presă via social media și pagina oficială și prin programe de interacțiune cu experți în domeniu. Ele nu sunt concentrate pe contracararea propagandei, ci pe prezentarea faptelor reale ale politicilor, acțiunilor și activităților NATO", a mai zis Eric Povel.
Nou Război Rece?
Întrebat dacă incertitudinea declanșată de anexarea ilegală a Crimeii și comportamentul revisionist al Rusiei prefigurează scenariul unui nou Război Rece, Eric Povel a spus: "Războiul Rece s-a încheiat acum mai bine de 20 de ani. A fost caracterizat de opoziția a două blocuri ideologice, prezența masivă a trupelor militară în Europa și dominarea politică, economică și militară de către Uniunea Sovietică a majorității vecinilor săi europeni.
(...)
Așa cum au declarat șefii de stat și de guvern la Summit-ul din Țara Galilor, din septembrie 2014, "Alianța nu urmărește o confruntare cu Rusia și nu reprezintă o amenințare pentru aceasta. Dar noi nu putem și no vom compromite principiile pe care Alianța și securitatea europeană și nord-americană se bazează". Întregul interviu îl puteți găsi AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News