Amendă uriașă în scandalul imunoglobulinelor. 71 de milioane de euro pentru 5 firme și o asociație
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 15 feb 2022, 19:16
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Consiliul Concurenței a amendat 5 companii producătoare de imunoglobuline și asociația care le reprezintă, pentru că au încercat să pună „presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană”. Cele 6 entități au de achitat circa 71 de milioane de euro! Este a doua cea mai mare amendă dată vreodată de Consiliul Concurenței, după cea de circa 200 milioane de euro pentru carburanți dată în 2011!

Consiliul Concurenței a sancționat cinci companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline și alte medicamente derivate din plasma umană, precum și asociația reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aprox. 71 milioane euro), se arată într-un comunicat al instituției. 

Companiile sancționate sunt:

1. Baxalta Gmbh, Elveția: 109.372.066 lei;

2. CSL Behring Gmbh, Germania: 76.840.182 lei;

3. Biotest AG, Germania: 25.512.194 lei;

4. Kedrion Spa, Italia: 16.111.871 lei;

5. Octapharma AG, Elveția: 125.181.860 lei;

6. PPTA, Belgia: 375.521 lei.

Au adoptat o strategie coordonată de limitare și chiar întreruperea aprovizionării pieţei românești

„În urma investigației, declanșate în 2018, autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea și, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei românești cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităților de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să își creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

PPTA a facilitat aceste practici anticoncurențiale și a contribuit prin propriile acțiuni la atingerea obiectivului comun, depășind, prin aceasta, sfera activităților specifice la nivelul unei asociații cu scopul de a influența procesul legislativ.

Lipsa accesului la imunoglobuline, ca medicamente esențiale destinate tratamentului unor multiple afecțiuni grave, a pus în pericol viața pacienților și a determinat autoritățile să adopte măsuri de criză pentru a asigura medicametele necesare pacienților, prin declanșarea Mecanismului European de protecție civilă, ceea ce indică, implicit, amploarea gravității situației generate pe piața națională”, se arată în document. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?