Amendă pentru plânsul unui copil, RĂSTURNARE de SITUAȚIE. Ana Măiță: Trebuia sesizată Protecția Copilului
Ana Măiță, activist pentru drepturile mamelor, intervine în scandalul copilului al cărui plânset ar fi alertat o vecină ce a chemat Poliția. Părinților li s-a dat o amendă de 500 de lei. Tatăl copilului susține că acesta plângea pentru că e bolnav.
Ana Măiță susține că, în realitate, părinții au primit mai multe avertismente înainte de amenda de 500 de lei, pentru că deranjau vecinii din bloc, din cauza zgomotelor. Aceasta afirmă că zgomotul făcut de copilul de doar doi ani nu era pentru că ar fi fost bolnav, ci pentru că se juca la ora 2 noaptea. Prin urmare, Ana Măiță spune că, dacă lucrurile stau așa, Protecția Copilului ar fi trebuit să fie sesizată, fiind vorba de interesul și sănătatea copilului.
Iată ce scrie Ana Măiță, pe Facebook:
Vreau sa fac niste precizari in legatura cu amendarea unei mame pentru zgomotul facut de copilul ei de 2 ani, la 2 noaptea si care, asa cum a fost prezentata pe Facebook, a revoltat multi oameni, pe buna dreptate.
1. Copilul nu facea zgomot plangand pentru ca era bolnav ci jucandu-se viguros, la 2 noaptea, pentru ca era bolnav si nu putea dormi, asa cum sustin parintii.
2. Vecinii au dreptul legal la liniste pentru a se putea odihni.
3. Familia respectiva avea un istoric indelungat de conflicte cu vecinii pentru ca facea in mod repetat mult zgomot in orele legale de odihna. Primisera numeroase avetismente verbale si scrise inainte de amenda, sustine Politia Ilfov.
4. Somnul este o nevoie fiziologica de baza, mai ales pentru copiii mici care in lipsa lui nu pot fi sanatosi si nici nu se dezvolta normal.
Acestea fiind spuse, stiu din experienta personala cat de mult zgomot poate genera un copil de 2 ani, bolnav sau nu, la 2 dupa-amiaza sau la 2 dimineata, cu jucarii sau fara. Mult, foarte mult.
Opinia mea este ca in cazul in care copilul era treaz si activ in mod sistematic la ore tarzii din noapte, asa cum sustine Politia, agentii trebuiau sa sesizeze Protectia Copilului ca sa investigheze de ce familia respectiva nu putea sa asigure conditiile necesare pentru ca cel mic sa isi regleze ritmul circadian si sa isi faca orele de somn nocturn necesare sanatatii si dezvoltarii sale. Efectiv, in aceasta situatie, interesul suprem al copilului trebuie sa primeze iar Politia asa ar fi trebuit sa procedeze. Iar daca familia refuza asistenta celor de la Protectia Copilului, evident aveam de-a face cu o familie care isi pune in pericol copilul prin iresponsabilitate parentala iar lucrurile iau alt fagas legal.
Daca cel mic se dovedeste ca a fost intr-adevar bolnav (cu document medical corespunzator) amenda poate si trebuie sa fie contestata pentru ca, in mod punctual, boala poate fi o circumstanta atenuanta perfect valida pentru un copil agitat si greu de linistit. Insa in contextul istoricului familiei de deranj repetat prin mentinerea unui copil treaz la ore nocturne tot este necesara implicarea, pentru ajutor si indrumare, a Protectiei Copilului.
Este totusi foarte important de subliniat ca daca astfel de situatii, in care un copil face zgomot la ore nepotrivite, sunt EPISODICE SI RARE, noi ca societate suntem datori sa intelegem si sa induram realitatile concrete ale vietii de copil, fie ca e al nostru sau al vecinului, si sa incercam sa gasim solutii amiabile. Pentru ca da, UNEORI, copiii mai plang, mai zbiara, mai tropaie, mai fac crize etc. si CATEODATA, chiar si cei mai competenti si mai implicati parinti, nu au cum sa impiedice asta.
Daca insa aceste situatii sunt sistematice si frecvente, acolo da, este nevoie de interventie pentru ca inseamna ca familia nu poate sau nu vrea sa asigure copilului conditii sanatoase de viata iar asta incalca drepturile copilului, in primul rand.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News