Amendă de 500 de lei pentru șoferi! E o regulă mai puțin cunoscută de conducătorii auto
Legea antifumat interzice aprinderea țigărilor în spații închise publice. Cine nu respectă această regulă riscă amenzi usturătoare. Există o prevedere care nu este, se pare, cunoscută de toți șoferii, care riscă, astfel, să rămână cu mai puțini bani în buzunar dacă o încalcă.
În orice caz, așa reiese dintr-un anunț al Poliției România care a informat că a sancționat cu o amendă în valoare de 500 de lei pe șoferii care au fumat în interiorul mașinii de serviciu.
Ce spune legislația. Prin Legea nr 15/2016 s-a stabilit că fumatul este interzis în spațiile publice închise, inclusiv la locul de muncă. Se poate fuma doar pe balcon sau în orice alt loc amenajat special în acest sens și având aprobările necesare.
Conform aceluiași act normativ, prin spațiu închis la locul de muncă se are în vedere „orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă”.
Documentul prezintă o lungă listă cu locuri definite ca spații închise la locul de muncă și unde, prin urmare, fumatul este strict interzis. Este vorba, printre altele de:
- hale industriale, spații de depozitare, birouri și camere, săli de ședință, holuri, toalete, lifturi etc.;
- instituții publice centrale și locale;
- unități comerciale: magazine, expoziții/târguri în spațiu închis, centre comerciale, piețe închise etc.;
- restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi, cazinouri, săli polivalente etc.;
- unități cultural-artistice, sportive, recreative;
- toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanță, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc;
- toate spațiile din unitățile de învățământ, medico-sanitare și de protecție a copilului, inclusiv în curtea unităților;
- locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior.
Citește și Faci închisoare dacă nu declari veniturile din criptomonede la ANAF?
În privința amenzilor aplicate pentru nerespectarea acestor reguli, vorbim de 100 până la 500 de lei pentru persoane fizice prinse fumând în locuri necorespunzătoare și de 5.000 de lei până la 15.000 de lei și închiderea unității la următoarea abatere pentru persoane juridice.
Important de știut este și faptul că un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă atât de către angajator, cât și de către polițiști.
Unde se mai poate fuma, în aceste condiții. În general, este vorba despre spații deschise, precum curți, balcoanele care nu sunt închise în totalitate, peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete, parcuri, dar nu și în locurile de joacă pentru copii, după cum notează, în context, Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News