Data actualizării:
Data publicării:

Ambasadorul SUA la Budapesta îl critică pe Viktor Orban, după declarațiile pro-ruse de la Băile Tușnad

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, i-a adus critici lui Viktor Orban, după ce premierul maghiar a făcut declarații pro-ruse în România.

David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a criticat declarațiile făcute de premierul Viktor Orban, astăzi, la școala de vară de la Băile Tușnad. Diplomatul  a subliniat că Orban a promovat aceleași teorii și după întâlnirea sa cu Vladimir Putin.

„În aceleași declarații, imediat după întâlnirea cu Putin, prim-ministrul Orbán a propagat, de asemenea, teorii ale conspirației Kremlinului cu privire la Statele Unite. Nu asta e ceea ce ne așteptăm de la un aliat”, a scris pe contul său X, ambasadorul american.

Conducerea Rusiei este „hiper-raţională”, în timp ce Occidentul devine tot mai „iraţional”, iar centrul de putere al lumii se va muta în Asia, a comentat sâmbătă Viktor Orban.

El consideră, de asemenea, că Ucraina nu va putea niciodată să devină membră a Uniunii Europene sau a NATO.

Orban se află la conducerea Ungariei din 2010 și a făcut aceste comentarii în timpul discursului său, prezicând o schimbare a puterii globale de la un Vest „irațional” către Asia și Rusia.

„În următoarele decenii lungi, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii”, a precizat  Orban, menționând China, India, Pakistan și Indonezia ca viitoare mari puteri mondiale.

„Iar noi, occidentalii, i-am împins şi pe ruşi în acest bloc”, a mai transmis liderul ungar.

Viktor Orban: Vine o lume nouă. Sunt schimbări nemaivăzute în ultimii 500 de ani

 

Liderul de la Budapesta a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară Tusvayos din Băile Tuşnad, că schimbarea ordinii mondiale este un proces care a pornit din Asia, zonă care va deveni centrul definitoriu al lumii.

El a punctat faptul că omenirea se află în cursul unor schimbări majore care vor contura o lume nouă.

„După părerea mea, vine o lume nouă (...) Suntem în cursul unor schimbări cu care nu ne-am mai întâlnit în ultimii 500 de ani. Şi despre ceea ce eu vorbesc acum este modificarea, schimbarea ordinii mondiale, care este un proces pornit din Asia. Foarte pe scurt şi foarte primitiv formulând, în următoarele decenii, sau poate că şi în următoarele secole, Asia va deveni centrul definitoriu al lumii. (...) Eu cred că procesul este inevitabil, pentru că de partea Asiei stă avantajul demografic, avantajul tehnologic, avantajul capitalului şi se echilibrează forţele armate”, a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale.

„Indiferent că intrăm în competiţie sau rămânem în subordonare, va trebui să ne pregătim că Ucraina nu va deveni nici ţară membră NATO, nici ţară membră UE, pentru că noi europenii nu avem bani suficienţi pentru toate acestea. Ucraina va intra în statutul de buffer zone şi dacă suntem norocoşi, atunci vor exista garanţii internaţionale stabilite prin acorduri semnate între Statele Unite şi Rusia. Dacă suntem norocoşi, Uniunea şi Europa va participa în acest acord, va fi inclusă în acest acord (...) Dacă se schimbă, o schimbare de regim nivel mondial, avem nevoie de o strategie pe măsură”, a mai declarat liderul ungar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel