Ambasadorul SUA la Budapesta, constatare despre libertăţile din Ungaria
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
David B. Cornstein, ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, a declarat că nu a constatat încălcări ale libertăţilor în Ungaria.

El a menţionat de asemenea, într-un interviu publicat joi de revista politică şi culturală Shabbat, preluat de Reuters, că s-a oferit să joace un rol de mediator între Ungaria şi Ucraina în problema legii ucrainene a educaţiei şi a apreciat că Ungaria trebuie să-şi reducă dependenţa de energia rusească.

Angajat să susţină valorile democratice, diplomatul american a subliniat importanţa respectării statului de drept, a dreptului la libertate, a libertăţii religioase, a libertăţii de exprimare şi a libertăţii presei. Ambasadorul, care a preluat funcţia în luna iunie, a declarat că a avut întrevederi cu politicieni şi lideri religioşi, precum şi cu lideri ai unor ONG-uri în ultimele două luni, iar pe ansamblu reacţiile lor au fost pozitive.

A sosit momentul să fie semnat un acord

Niciunul dintre partenerii săi de discuţie nu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu dreptul la libertate sau antisemitismul, a spus el, adăugând că, de asemenea, nu a auzit niciun fel de critici despre corupţie în discuţiile pe care le-a avut cu directori de companii.

În ceea ce priveşte problema Universităţii Central Europene (CEU), David B. Cornstein a afirmat că a mers în vizită la această instituţie de învăţământ la scurt timp după preluarea mandatului. În opinia sa, menţinerea universităţii la Budapesta este în interesul Ungariei. CEU a îndeplinit toate cele cinci criterii stabilite de guvernul ungar şi a sosit momentul să fie semnat un acord şi să se meargă mai departe, a adăugat ambasadorul.

Cooperarea internațională

În ceea ce priveşte cooperarea între SUA şi Ungaria în domeniul apărării, el a menţionat contribuţia de 55 de milioane de dolari a guvernului american pentru lucrări de întreţinere la pistele bazelor militare aeriene ale Ungariei ca parte a unui acord americano-ungar în domeniul apărării.

Cât despre relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina, el s-a oferit să joace un rol de mediator între cele două ţări în chestiunea legii ucrainene a educaţiei, despre care Budapesta afirmă că aduce atingere drepturilor minorităţilor maghiare din Ucraina. Totodată, ambasadorul Statelor Unite a afirmat că Ungaria ar trebui să-şi reducă dependenţa de sursele de energie ruseşti. El a avertizat că Rusia are drept scop să semene discordie, în timp ce ţara sa este angajată să ofere ajutor. Europa Centrală ar trebui să opteze pentru Statele Unite, a recomandat el în interviu.

Vezi și: 'Linie de fractură' în UE. Macron, săgeți către Orban şi Salvini



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel