Data publicării:
Ambasadorul SUA la Budapesta avertizează Ungaria privind relațiile strânse pe care le are cu China. "Dobânda este adesea plătită în suveranitate"
Ambasadorul SUA la Budapesta avertizează Ungaria că legăturile strânse cu China "vin cu sforile atașate".
Ambasadorul SUA la Budapesta a criticat aspru guvernul maghiar, marți, pentru relațiile politice și de afaceri strânse cu China, afirmând că „dobânda este adesea plătită în suveranitate”, transmite Reuters.
Într-un discurs adresat companiilor americane care au investit în Ungaria, la Camera de Comerț Americană, ambasadorul David Pressman a criticat Ungaria pentru faptul că face afaceri cu China pe baza unor contracte netransparente „pline de corupție”.
El a criticat, de asemenea, guvernul premierului naționalist Viktor Orban pentru că a permis lucrătorilor chinezi să intre în Ungaria, dar și pentru faptul că cele două țări au o cooperare în materie de securitate care permite prezența ofițerilor de poliție chinezi în Ungaria.
David Pressman a spus că Statele Unite fac afaceri și cu China, dar „în mod transparent, pe baza unor reguli clare și cu preocuparea cuvenită pentru interesele de securitate ale aliaților noștri”.
Relațiile dintre SUA și Ungaria
Relațiile dintre Budapesta și Washington s-au înrăutățit din cauza întârzierilor cauzate de Ungaria cu privire la ratificarea aderării Suediei la NATO - aprobată în final de Budapesta în februarie - și, de asemenea, din cauza legăturilor calde ale lui Orban cu Moscova, în ciuda războiului din Ucraina.
"Știm cu toții că Ungaria nu poate, pentru mult timp, să aibă ambele sensuri. Să beneficieze de faptul că este în comunitatea națiunilor democratice, dar să nu fie constrânsă de acest lucru. Să-și exercite drepturile, dar nu întotdeauna responsabilitățile", a spus David Pressman.
Criticile lui Pressmann vin la o lună după ce președintele chinez Xi Jinping a vizitat Ungaria și a numit relația China-Ungaria un „parteneriat strategic pentru orice vreme”.
Ungaria sub Orban a devenit un partener important de comerț și investiții pentru China, spre deosebire de alte țări din UE care se gândesc să devină mai puțin dependente de cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News