Ambasadorul Rusiei la București, convocat de MAE după moartea lui Navalnîi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
România condamnă ferm moartea subită a opozantului rus Alexei Navalnîi și solicită o investigație transparentă, după ce Ministerul Afacerilor Externe a convocat ambasadorul rus la București pentru clarificări.

Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, potrivit unei dispoziții a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse și a evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente și cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A adus în discuție obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia.

Această convocare a ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă. De asemenea, România solicită respectarea de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu.

Comunicatul MAE

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, la 21 februarie 2024, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia.

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel