Data publicării:

Ambasadorul Daniel Ioniţă de Ziua Independenţei Republicii Moldova: România îţi este întotdeauna alături!

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, transmite marţi un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 28 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.  

'Dragă Republica Moldova, la cea de-a 28-a aniversare a independenţei tale, îţi doresc să-ţi consolidezi democraţia, instituţiile şi statul de drept, precum şi să-ţi urmezi neabătut calea europeană, care asigura stabilitate, predictibilitate şi prosperitate tuturor cetăţenilor tăi. Te asigur, totodată, că România îţi este întotdeauna alături, iar sprijinul nostru pentru viitorul tău european este sincer, dezinteresat şi transpartinic', afirmă Daniel Ioniţă într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

'Noi, românii, spre deosebire poate de alţii, punem întotdeauna şi un strop de dragoste în relaţiile noastre bilaterale speciale, care se bazează pe comunitatea de cultură, limbă, istorie şi tradiţii', remarcă diplomatul român în acelaşi text. Republica Moldova a obţinut recunoaşterea oficială a statalităţii sale la 2 martie 1992, când a obţinut statutul de membru al ONU. Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova, adoptată de parlament, face referiri la 'istoria milenară' şi 'statalitatea neîntreruptă' a românilor de la est de Prut în spaţiul istoric şi etnic al etnogenezei acestora, consacră, pentru spaţiul de la est de Prut, denumirile oficiale: limba română, popor român.'

'Acest act fondator al Republicii Moldova din 27 august 1991 este marcat în fiecare an ca Ziua Naţională a Republicii Moldova sau Ziua Independenţei, aminteşte Deschide.md. Declaraţia a fost adoptată şi semnată de 278 deputaţi ai parlamentului la 27 august 1991. Actul original a ars în timpul protestelor din 2009 de la Chişinău, dar un document identic a fost restaurat în 2010, conform publicaţiei menţionate. Radio Chişinău notează într-un editorial cu această ocazie că 'în cei 28 de ani de independenţă, Republica Moldova a trecut prin multiple crize politice de proporţii, scrutine parlamentare anticipate şi o perioadă de aproape trei ani în care nu a avut un preşedinte ales'.

În prezent, are un şef al statului care, după ce a încercat să o apropie de Moscova, se declară astăzi pentru o politică externă echilibrată, şi o majoritate parlamentară din care o parte vede viitorul Republicii Moldova alături de Moscova, iar cealaltă parte - în Uniunea Europeană. Viitor care însă pentru tot mai mulţi cetăţeni moldoveni pare a fi incert şi lipsit de orice perspectivă, ei preferând să părăsească ţara în căutarea unei vieţi mai bune - fie în Est, fie în Vest, subliniază postul de radio citat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel