Ambasadorul Chinei în Franța amenință că Beijingul va „reeduca“ populația din Taiwan după reunificare / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Franța spune că Beijingul va „reeduca“ populația din Taiwan după reunificare.

Un înalt diplomat chinez a avertizat că Beijingul va „reeduca” populația din Taiwan după ce va „reunifica” insula cu continentul.

Lu Shaye, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Franța, a venit cu această amenințare după ce Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților SUA, a sosit la Taipei într-o vizită controversată. La scurt timp după plecarea ei, Beijingul a demarat exerciții militare în apele și spațiul aerian din jurul Taiwanului pe o perioadă de patru zile (citește AICI).

Vorbind miercuri cu postul francez BFMTV, Lu Shaye a descris călătoria lui Nancy Pelosi în Taiwan drept o „provocare inutilă”, care a „creat mult pericol”, a spus el, potrivit independent.co.uk.

„În urmă cu 10-20 de ani, majoritatea populației din Taiwan era pentru reunificare, dar de ce, acum, sunt împotriva ei? Pentru că Partidul Progresist Democrat a răspândit multă propagandă anti-chineză”, a spus el despre Partidul politic de guvernământ din Taiwan.

Presat în acest sens de gazda emisiunii, Lu a clarificat: „După reunificare, vom face o reeducare”.

Deși oficialii Partidului Comunist Chinez vorbesc despre reunificarea Taiwanului cu continentul, partidul nu a controlat niciodată insula pe care continuă să o revendice agresiv. Afirmația lui Lu că o majoritate a taiwanezilor a favorizat reunificarea în urmă cu zece ani este, de asemenea, falsă.

Probabil, impulsul de reeducare la care face referire Lu ar urma unei invazii brutale a insulei. Anterior, în timpul interviului, el a spus că posibilitatea unui atac chinez asupra Taiwanului „există întotdeauna”, dar a susținut că un astfel de atac „nu ar fi împotriva populației din Taiwan”, conform nationalreview.

Guvernul japonez a anunțat joi, 4 august, că cinci rachete balistice lansate de China au aterizat în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei în acea zi și patru au zburat peste Taiwan.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că Armata Populară de Eliberare (PLA) a tras nouă rachete, dintre care cinci au aterizat în ZEE a Japoniei. Dintre acestea cinci, ministerul a spus că patru au zburat deasupra orașului Taipei.

Cum au zburat rachtele Chinei?

Potrivit ministerului, PLA a lansat prima sa rachetă de pe coasta provinciei Fujian la 2:56 p.m., ora Japoniei, și a zburat pe o distanță de 350 de kilometri. A doua rachetă a fost lansată dintr-o locație din China, aflată la aproximativ 700 de kilometri distanță.

A treia lansare a avut loc la ora 15:14. de la o distanţă de aproximativ 500 de kilometri. A patra rachetă a fost lansată la 3:57 p.m. și a zburat aproximativ 350 de kilometri (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel