Ambasadorul Andrei Muraru, întâlnire cu guvernatorul statului Arizona, secretarul de stat, speaker-ul Camerei Reprezentanților și primarul orașului Phoenix
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a efectuat o vizită în statul Arizona, în perioada 16-19 decembrie 2021.

Andrei Muraru s-a întâlnit cu guvernatorul statului, Doug Ducey; secretarul de stat Katie Hobbs; speaker-ul Camerei Reprezentanților a Arizonei, Russell Bowers, liderul majorității din Camera Reprezentanților Ben Toma și primarul orașului Phoenix, capitala statului, Kate Gallego. În cadrul întâlnirilor s-a observat interesul crescut al partenerilor americani față de România, inclusiv prin prisma dimensiunilor economice, comerciale și de securitate ale Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și țara noastră.

Întrevederea cu guvernatorul Doug Ducey a reprezentat un bun prilej pentru efectuarea unui schimb de opinii privind principalele coordonate ale Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. De asemenea, a avut loc o discuție asupra proiectelor de interes comun și de cooperare concretă între România și statul Arizona, în special în domeniile economic și comercial. Cu această ocazie, ambasadorul Andrei Muraru i-a adresat guvernatorului Doug Ducey invitație de a vizita România.

La rândul său, guvernatorul Doug Ducey a arătat deschidere față de propunerile primite.  În context, a fost menționată importanta comunitate de români din statul Arizona, bine integrată și angajată în mediile academic și economic.  De asemenea, guvernatorul Doug Ducey a subliniat importanța pentru România a unor mari companii americane cu sediul în Arizona, cum ar fi  divizia Missiles & Defense a companiei Raytheon.

Obiectiv important pentru români

Cu ocazia întâlnirii cu Katie Hobbs, secretarul de stat al statului Arizona, ambasadorul Andrei Muraru a evidențiat obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver. Andrei Muraru a prezentat și celelalte priorități ale sale în calitate de ambasador, concentrate pe palierele privind securitatea, apărarea, comerțul și energia.

Vizita în statul Arizona a cuprins și o întrevedere cu speaker-ul Camerei Reprezentanţilor a statului Arizona, Russell Bowers, care a vizitat recent România, precum și cu liderul majorității din Camera Reprezentanților Ben Toma, cetăţean american de origine română, născut la Cluj-Napoca. În cadrul dialogului, au fost abordate diverse teme de pe agenda Parteneriatului Strategic, cu accent pe dimensiunile: politico-strategică, economică și a oportunităților de afaceri, precum și a relațiilor inter-umane, fiind menționate și o serie de posibile viitoare proiecte de interes comun pentru România şi statul Arizona.

În cadrul întâlnirii cu primarul capitalei statului Arizona Phoenix, Kate Gallego, ambasadorul român a subliniat existența, în zona urbană a orașului, a unei comunități românești dezvoltate, activă în multe domenii de activitate, precum cel academic, de afaceri sau politic. Ambasadorul Andrei Muraru a prezentat interesul părții române de a construi legături mai strânse de afaceri și academice între Phoenix și alte orașe din România. În context, a fost menționată dezvoltarea impresionantă din ultima perioadă a orașului, Phoenix devenind lider în mai multe domenii, precum cel al industriei semiconductorilor. La rândul său, Kate Gallego și-a arătat interesul față de aspectele de securitate din zona Mării Negre și relevanța contribuției SUA și a NATO la securitatea regională

Informații suplimentare

Ambasadorul României La Washington, Andrei Muraru, a efectuat o vizită în statul Arizona, prilej cu care a avut o serie de întâlniri oficiale la cel mai înalt nivel cu autorităţile statului și a vizitat o serie de comunități românești, parte a turneului “50 States, One Community”. Pe parcursul vizitei, ambasadorul Andrei Muraru a fost însoțit de consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu.

În cadrul întâlnirilor cu comunitățile de români, ambasadorul Andrei Muraru a insistat pe rolul acestora în atingerea unor obiective importante ale României, precum accederea în Programul Visa Waiver. Până în prezent, ambasadorul Muraru a vizitat statele Ohio, Illinois, New Jersey și Arizona. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel