Ambasadoarea UE, expulzată din Venezuela, a părăsit țara
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 02 Martie, 23:10
Ambasadoarea UE, expulzată din Venezuela, a părăsit țara  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, a părăsit marţi această ţară după ce fusese declarată "persona non grata" de guvernul preşedintelui Nicolas Maduro, notează AFP.

Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, a părăsit marţi această ţară după ce fusese declarată "persona non grata" de guvernul preşedintelui Nicolas Maduro, notează AFP.

Ea s-a îmbarcat la bordul unui avion al companiei Turkish Airlines, a confirmat pentru AFP o sursă din cadrul delegaţiei diplomatice a UE. Autorităţile de la Caracas au decis la 24 februarie să o expulzeze pe Isabel Brilhante Pedrosa ca represalii la o nouă serie de sancţiuni decretate de UE împotriva a 19 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului.

Diplomata de naţionalitate portugheză a primit un termen de 72 de ore pentru a părăsi ţara, dar, "din motive pur logistice din cauza disponibilităţii zborurilor" de la Caracas, plecarea a fost posibilă abia marţi, indicat sursa.

UE a răspuns cu aceeași monedăCa răspuns la această expulzare, Uniunea Europeană a răspuns declarând-o "persona non grata" pe ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, Claudia Salerno Caldera. În total, 55 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului venezuelean sunt sancţionaţi de UE, cu interzicerea călătoriilor şi îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii. UE nu îi recunoaşte nicio legitimitate preşedintelui Nicolas Maduro şi nu a recunoscut rezultatele alegerilor legislative din decembrie 2020.

"Le mulţumesc mult tuturor venezuelenilor pentru grija, recunoştinţa şi afecţiunea lor. Vă voi purta pe toţi cu mine în atâtea amintiri frumoase. Inima mea rămâne aici. Te iubesc #Venezuela", a scris ambasadoarea pe Twitter.

Venezuela, zguduită de o profundă criză politică şi confruntată cu cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă, a devenit în 2017 prima ţară din America Latină sancţionată de UE.

De trei ani, Statele Unite au mărit, de asemenea, presiunea diplomatică şi sancţiunile economice pentru a încerca să-l alunge de la putere pe Nicolas Maduro, a cărui realegere în 2018 a fost considerată frauduloasă de o parte a comunităţii internaţionale.

Isabel Brilhante Pedrosa se afla în post în capitala Venezuelei din 2017. La 29 iunie 2020, după o serie precedentă de sancţiuni europene, Nicolas Maduro o expulzase deja, acordându-i 72 de ore pentru a părăsi ţara. Cu toate acestea, la expirarea termenului, guvernul a dat înapoi, cerând în schimb "gesturi" din partea UE, potrivit Agerpres.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro