Data actualizării:
Data publicării:

Ambasadoarea SUA la București a ajuns în România. Cine este Kathleen Ann Kavalec

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
sursa foto: Facebook, Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii
sursa foto: Facebook, Andrei Muraru, Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii

Ambasadoarea desemnată a SUA la Bucureşti a sosit în România.

Ambasadoarea desemnată a Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a sosit, joi, la Bucureşti, informează reprezentanţii misiunii diplomatice americane, pe Facebook. În următoarele zile, Kavalec va prezenta scrisorile de acreditare preşedintelui Klaus Iohannis şi se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, transmite Agerpres.

Cine este Kathleen Ann Kavalec

Kathleen Ann Kavalec, membră de carieră a Înaltului Serviciu de Afaceri Externe cu rang de ministru-consilier, a ocupat funcţia de şef al Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Bosnia şi Herţegovina, fiind detaşată de la Departamentul de Stat din 2019.

Anterior, Kavalec a ocupat funcţia de subsecretar adjunct în cadrul Biroului pentru afaceri europene şi eurasiatice al Departamentului de Stat. Înainte de aceasta, ea a fost director al Biroului pentru afaceri ruseşti şi şef adjunct al Misiunii Statelor Unite ale Americii la UNESCO, în Paris.

Kathleen Kavalec a supervizat importante programe de asistenţă externă ale SUA în calitate de coordonator adjunct pentru asistenţă în cadrul Biroului european şi de director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare.

Printre celelalte misiuni în străinătate se numără cea de ofiţer pentru afaceri culturale la Ambasada SUA din Bucureşti, consilier politic la Ambasada SUA din Kiev şi ofiţer politic la Ambasada SUA din Moscova.

Originară din California, Kavalec a obţinut o diplomă în ştiinţe politice la Universitatea California din Berkeley şi un masterat în servicii externe la Universitatea Georgetown din Washington, D.C. Vorbeşte română, spaniolă, portugheză, franceză şi rusă. 

Marea Neagră, interes comun

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a transmis ambasadoarei SUA urări călduroase de bun-venit cu ocazia revenirii acesteia în România. Oficialul român i-a urat mult succes în îndeplinirea mandatului primit și a asigurat-o de tot sprijinul autorităților române și al său personal în acest scop. Șeful diplomației române a apreciat activitatea Ambasadei SUA la București în vederea consolidării relației bilaterale și a exprimat, totodată, încrederea că prezența noului ambasador american și experiența sa profesională vor contribui la dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic România - SUA, în toate dimensiunile sale, inclusiv cele privind securitatea, economia, energia, dezvoltarea relațiilor interpersonale.

Ministrul de externe român a evocat consultările politice deosebit de consistente pe care le-a avut în noiembrie cu Secretarul de Stat al SUA , Antony Blinken, cu ocazia vizitei acestuia în România, precum și importanța menținerii unui ritm susținut al contactelor la nivel înalt între România și SUA și pe parcursul anului. Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul de securitate regional, marcat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ministrul Bogdan Aurescu: a subliniat faptul că România rămâne un aliat de încredere al SUA , implicat activ în zona Mării Negre, și a reiterat interesul României pentru viitoarea strategie a SUA pentru regiunea Mării Negre, scop în care ministrul român de externe a transmis deja Secretarului de Stat american, cu ocazia vizitei din noiembrie la București, un document consistent pentru procesul de reflecție inițiat de partea americană pe acest subiect; a transmis, de asemenea, aprecierea pentru sprijinul puternic al SUA pentru securitatea României și a aliaților europeni din #NATO, în special a celor din Flancul Estic al Alianței, demonstrat și de creșterea consistentă a prezenței militare americane în România după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Cu privire la proiectele strategice de interes comun, ministrul român: a subliniat interesul României pentru un rol substanțial în asigurarea securității energetice, cu dezvoltarea de proiecte energetice în cooperare cu SUA , inclusiv a proiectelor nuclear civile care vizează Centrala de la Cernavodă și implementarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni (#SMR). a menționat faptul că societatea românească rămâne profund angajată în favoarea relației de Parteneriat Strategic cu SUA și a parteneriatului transatlantic, România acționând în mod constant, în interiorul UE și al NATO, pentru întărirea acestei legături. Ambasadoarea agreată a SUA Kathleen Kavalec a evidențiat că România este un partener și aliat puternic, foarte apreciat al SUA și a asigurat că va depune toate eforturile pentru a contribui la dezvoltarea Parteneriatului Strategic româno-american. Diplomatul american a salutat, totodată, eforturile deosebite realizate de țara noastră în sprijinul Ucrainei și Republicii Moldova , respectiv în asigurarea securității energetice – evidențiind capacitatea României de a se poziționa drept exemplu la nivel regional, inclusiv în ceea ce privește independența energetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel