Ambasada Rusiei din Chișinău acuză de nazism Partidul Unității Naționale (PUN) din R. Moldova
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Zserghei via Wikipedia
Foto: Zserghei via Wikipedia
Partidul Unității Naționale (PUN) din Republica Moldova, o formațiune de centru-dreapta care dorește reîntregirea României Mari, a intrat într-un conflict cu Ambasada Federației Ruse de la Chișinău pe seama unui marș al socialiștilor.

Potrivit presei de peste Prut, liderul PUN, Octavian Țîcu, s-a arătat revoltat că după ce că anul trecut au fost alocate peste două milioane lei moldovenești, în context pandemic, pentru recondiționarea monumentului sovietic „Eternitate” din Chișinău, socialiștii cheltuie din nou bani pentru un „marș al victoriei”, condus de Igor Dodon și Ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov.

„Dacă nu sunt bani pentru alegeri, atunci de ce să refaci un monument al minciunii, în primul rând. E un monument care nu reprezintă esența istoriei noastre. Am spus de multe ori că, în privința datei de 9 mai, trebuie să existe o reconciliere istorică. Fiecare persoană căzută în cel de-Al Doilea Război Mondial, fie că e vorba de ruși, ucraineni, beloruși, români, germani, unguri, trebuie să aibă parte de tratament egal al monumentelor. Parcă suntem la moaștele «Sf. Iosif Stalin»”, a transmis Țîcu.

Ambasada Rusiei acuză PUN că sunt naziști

Ambasada rusă face acuzații de fascism în cazul partidului condus de Tîcu. „Din păcate, în ajunul sfintei sărbători Ziua Victoriei, care a însemnat triumful puterilor progresive ale omenirii asupra nazismului, moștenitorii înfrângerii, care sunt o minoritate în Republica Moldova, batjocoresc memoria sacră a învingătorilor”, au transmis reprezentanții Rusiei, acuzând PUN că susține naziștii, menționând mai multe crime ale lor.

Ce este Complexul Memorial „Eternitate”?

Acest complex din Chișinău, capitala Republicii Moldova, a fost ridicat pentru soldații sovietici căzuți în luptele împotriva trupelor germano-române din cel de-Al Doilea Război Mondial. Monumentul a fost inaugurat pe 9 mai 1975, la 30 de ani de la victoria sovietică din conflictul armat. Acesta are formă de piramidă cu cinci puști de 25 metri înălțime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel