Data publicării:
Directiva UE. Ambalajele de unică folosință devin istorie
Parlamentul European a votat pentru interzicerea tacâmurilor din plastic, a paielor și agitatoare, ca parte a unei legi profunde împotriva deșeurilor de plastic care poluează plajele și oceanele, transmite The Guardian .
Votul deputaților europeni deschide calea pentru intrarea în vigoare a unei interdicții a materialelor plastice de unică folosință până în 2021 în toate statele membre ale UE. Marea Britanie ar trebui să respecte regulile dacă a participat și a extins perioada de tranziție Brexit din cauza întârzierilor în găsirea unui nou acord cu UE, mai spune The Guardian.
Secretarul de mediu din Marea Britanie, Michael Gove, a spus că trebuie contracarate și materialele plastice de unică folosință. Directiva va interzice cupoanele de polistiren de unică folosință și cele fabricate din materiale plastice oxo-degradabile care se pot dezintegra în fragmente mici.
Statele membre ale UE vor trebui să introducă măsuri de reducere a utilizării recipientelor din plastic și a capacelor din plastic pentru băuturile calde. Până în 2025, sticlele de plastic ar trebui să fie fabricate cu un conținut reciclat de 25%, iar până în 2029, 90% din acestea să fie reciclate.
Șervețele umede crează dopuri în canalizare
UE se confruntă, de asemenea, cu flagelul de șervețele umede care înfundă canale sub formă de "dopuri". Șervețele umede, prosoapele igienice, filtrele de țigarete și paharele vor fi etichetate dacă sunt fabricate din plastic. Ambalajele vor avertiza consumatorii în legătură cu daunele aduse mediului prin eliminarea incorectă a acestor articole.
Principiul "poluatorul plătește" va fi extins la producătorii de plase de pescuit, astfel încât companiile - dar nu echipajele de pescuit - să plătească costul plasei pierdute pe mare.
Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene, care a condus acest plan, a declarat: "Astăzi am făcut un pas important pentru reducerea poluării și a poluării din plastic în oceanele și mările noastre. Putem face asta. Europa stabilește noi standarde ambițioase, deschizând calea pentru restul lumii."
Directiva trebuie doar să treacă prin formalități înainte de a fi publicată în regulamentul UE. Odată ce acest lucru se întâmplă, statele membre ale UE vor avea doi ani să pună în aplicare directiva.
În fiecare an, europenii generează 25 de milioane de tone de deșeuri din plastic, dar mai puțin de 30% sunt colectate pentru reciclare.
Vezi și: Plasticul, pericol de moarte
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News