"Am simțit euforie": Refugiații din zona de frontieră a Ucrainei laudă incursiunea în Rusia
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
În timp ce mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele, există sentimentul că atacul este o apărare justificată.

Marțea trecută, Oksana și familia ei nu au putut fugi suficient de repede. Deși nu știau, forțele regulate ucrainene intraseră pentru prima dată în Rusia, iar armata Moscovei nu a pierdut mult timp în a riposta, bombardând satul lor la aproximativ 11 km de graniță.

"Era ora 9 dimineața și prima bombă planată a lovit satul", a spus ea, iar ferocitatea acesteia a fost "foarte înfricoșătoare, mult mai mare" decât bombardamentele obișnuite. A fost de așa natură încât au știut imediat că trebuie să fugă. "Vecinul nostru și-a dus mai întâi copiii, apoi s-a întors și m-a luat pe mine, pe sora mea și familia", a explicat mama a doi copii.

La fel ca alte sute de persoane din zona de frontieră ucraineană, unde a fost lansat atacul surpriză de săptămâna trecută, Oksana și familia ei s-au îndreptat spre sud, spre Sumy, în mod normal la 40 de minute de mers cu mașina. Au închiriat o proprietate și se gândeau ce vor face în continuare la un centru de refugiați aglomerat din oraș.

Alții care stau la coadă pentru a se înregistra ca persoane strămutate în interiorul țării au povești similare. Deși au mai existat bombardamente transfrontaliere periodice, de data aceasta a fost diferit. "Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută a fost de o sută de ori mai mult", a declarat Mykola, în vârstă de 69 de ani, care a fost evacuat duminică împreună cu soția sa din Yunakivka, la 8 km de graniță.

Autoritățile civile ucrainene au primit puține avertismente oficiale cu privire la atac, deși unii oameni din zonă bănuiau că se pregătea ceva. Cu toate acestea, odată ce a început, autoritățile au anunțat evacuarea obligatorie a 6 000 de persoane din satele aflate la o distanță cuprinsă între 5 km și 10 km de frontieră și nu este clar când se vor putea întoarce.

După aproape o săptămână, Ucraina a cucerit 28 de sate din regiunea Kursk, vecină cu regiunea Sumy depopulată de Ucraina

Mai multe lupte au loc în prezent pe partea rusă a frontierei, deși ocazional au loc lovituri în spatele Ucrainei. O mică clădire cu mai multe etaje de lângă o zonă rezidențială din sudul Sumy a fost distrusă de o singură rachetă duminică după-amiază, rănind opt civili care locuiau în apropiere și împrăștiind o dâră de fum vizibilă în toată zona rurală.

După aproape o săptămână, Ucraina a cucerit 28 de sate din regiunea Kursk, vecină cu regiunea Sumy depopulată de Ucraina, potrivit lui Alexey Smirnov, guvernatorul regional interimar rus. Luni, acesta a declarat că incursiunea Ucrainei a avut o adâncime de până la 12 km de-a lungul unui front de 40 km, a raportat presa de stat rusă.

Câteva ore mai târziu, Ucraina a sugerat că teritoriul pe care îl controla era mult mai mare. Președintele Volodimyr Zelenski a difuzat un clip cu șeful forțelor armate, Oleksandr Syrskyi, prezentând un raport de progres. "În prezent, controlăm aproximativ 1 000 km² din teritoriul Federației Ruse", a declarat el.

Zonele rămân modeste în comparație cu dimensiunea vastă a Rusiei și Ucrainei în general. Dar atacul Ucrainei marchează prima dată când o parte a Rusiei este ocupată de la cel de-al doilea război mondial – iar președintele Vladimir Putin a promis luni "un răspuns demn" la un atac a cărui motivație a prezentat-o ca fiind în mare parte politică.

"Principala sarcină, desigur, este ca Ministerul Apărării să elimine inamicul din teritoriile noastre", a spus Putin, deși până acum nu a existat niciun semn că forțele ruse au reușit să-i oprească pe invadatorii ucraineni, care păreau să câștige teren în jurul Sudzha, la 8 km  în interiorul graniței.

Putin: Ucraina "cu ajutorul stăpânilor săi occidentali" încearcă să dețină teritorii pentru un posibil schimb când războiul se va încheia

Președintele rus, în cele mai detaliate remarci ale sale de până acum despre incursiune, a mai spus că Ucraina "cu ajutorul stăpânilor săi occidentali" încearcă să-și îmbunătățească poziția înainte de orice posibile negocieri de pace – sugerând că el crede că Ucraina încearcă să dețină teritorii pentru un posibil schimb de teritoriu atunci când războiul se va încheia.

Există puține semne de negocieri de pace serioase, deși Kremlinul a indicat anterior că este dispus să pună capăt războiului pe liniile actuale de control, ceea ce ar lăsa Rusia să dețină aproximativ 18% din Ucraina. Ucraina a declarat în repetate rânduri că vrea să-și restabilească granițele recunoscute la nivel internațional și solicită aderarea la NATO, pe care Rusia a respins-o anterior ca fiind inacceptabilă.

În Sumy, cei aproximativ 150 de refugiați care așteaptă ajutor par să arate puțin interes pentru o pace atât de rapidă, chiar dacă pericolul din apropierea graniței înseamnă că mulți nu se pot întoarce la casele lor.

Cu toate acestea, nimeni nu a dat vina pe atacul surpriză al Ucrainei, argumentând în schimb că atacul a fost o formă necesară de apărare. Liudmyla, în vârstă de 54 de ani, din satul Khotin, a fost uneori în lacrimi când a spus că este îngrijorată pentru siguranța soțului ei, care încă încearcă să recolteze boabe de soia de la ferma lor de la graniță.

Dar întrebată dacă a fost corect să atace din zona în care locuia, provocând un astfel de pericol pentru familia ei, ea s-a bucurat imediat. "Am simțit euforie, euforie", a spus Liudmyla. "Absolut, 100% – ar fi trebuit să o facă mai devreme. Mi-aș fi dorit să o fi făcut singură."

Mykola, care și-a pierdut mâna dreaptă înainte de război, a fost de aceeași părere. "Ar fi trebuit să facem ceva. Trebuie să ne eliberăm teritoriul cumva. Anul trecut, am eșuat în ofensivă, dar anul acesta se pare că suntem într-o stare mai bună cu ajutorul occidental", a spus el, lăudând chiar sprijinul fostului premier britanic Boris Johnson.

"Așa că sperăm că vor reuși și vor continua să reușească, pentru că, din câte știm, atunci când vor reuși, vom primi și mai mult ajutor din Europa și America", a adăugat el, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel