Aluziva, ținta unei fraude prin contul bancar: ”Ei intenționau să îmi trimită un SMS și așa mi-ar fi furat banii” /video
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: captură foto/ Facebook Reels
Foto: captură foto/ Facebook Reels
Aluziva aproape a fost păcălită după un apel primit de la o presupusă bancă.

”În dimineața asta am avut parte de un șoc, pentru că am primit un telefon de la un număr care se prezenta drept o bancă. Mi s-a spus că cineva s-a prezentat cu buletinul meu într-o sucursală și a făcut o solicitare de credit de 40.000 de lei care a fost aprobată.

Eu mi-am luat șoc, vă dați seama, am stat 20 de minute la telefon cu această persoană ca spre finalul conversației eu să îmi dau seama că este foarte insistentă și îmi cere informații personale. Am refuzat să dau detalii personale, am spus că mi se pare ciudat faptul că îmi cere să spun câți bani am în cont și tot felul de întrebări. Le-am zis că nu voi discuta aceste informații, mai ales că dacă sunteți de la bancă, înseamnă că știți câți bani am eu în cont.

După o discuție lungă, am zis că insist să ma sune peste 20 de minute. Așa că am închis telefonul. Am sunat imediat la call center, unde este legit și mi s-a spus că este o tentativă de fraudă și că sunt foarte multe persoane care sunt sunate cu aceeași poveste. Aveți mare grijă. Ei intenționau să îmi trimită un SMS cu un link pe care să-l accesez și să mă loghez în contul din bancă cică și așa mi-ar fi furat banii.”, a declarat Aluziva pe contul său de Tik-Tok.

@aluziva Atentie mare la astfel de apeluri, mailuri sau SMS-uri! Dupa ce am postat pe story am primit o gramada de mesaje de la persoane care au fost sunate presupus de ING si de alte banci false si unele chiar pacalite pana la final ???? Dati vestea mai departe si aveti grija! #frauda #furt #banca #phishing #foryou #fyp ♬ original sound - ALUZIVA

Foto: Pexels

Cum să nu te lași păcălit

Tentativele de fraudă au devenit din ce în ce mai comune într-o eră în care tehnologia facilitează colectarea permanentă de date. Cumulate cu o putere de calcul aproape infinită este capabilă să creeze narative false care pot să îi păcălească până și pe cei mai suspecți dintre noi. Ca și regulă generală pentru evitarea fraudelor online trebuie să nu introducem absolut niciunde date personale. Incluzând numerele de la card, pin-uri, CNP și numărul de la buletin. Introducerea acestui fel de date trebuie făcută doar după o verificare temeinică a websiteurilor, după confirmarea de către o persoană terță a identității apelantului sau o consiliere cu o persoană cu mai multa experiență în online.

Mai mult, încă o regulă, nimeni nu dă nimic pe gratis, iar, dacă o ofertă este prea bună, trebuie să considerați că dumneavoastră sunteți păcalit pe altă parte. Aceste infracțiuni de tip înșelăciune au luat amploare odată cu cresterea fenomenului de deep-fake care mimează cu mare acutratețe videoclipuri și voci ale unor persoane faimoase dar care sunt alterate și promovează înșelăciuni. 

Un alt tip de înșelăciune, preponderent folosit în cazul persoanelor în vârstă, este cel telefonic prin care o persoană terță anunță ca o rudă a suferit un accident iar pentru salvarea lui trebuie plătită o sumă de bani. Pentru a evita acest fel de infractiune, verificați cu presupusa ”victimă” sau cu o personă terță și nu transferați sub nicio formă vreo sumă de bani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel