Alternativa la DNA și „arestarea” puterii delegate
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Evenimentele de după Colectiv au adus la putere un guvern sprijinit politic, cu un premier tehnocrat, semi-politizat, dar moderat în acțiunile sale.

Retragerea lui Victor Ponta a fost una regretată, în final chiar și adversarii săi nu au mai avut critici reale, recunoscând că într-o situație ca cea de la începutul lunii noiembrie a anului trecut, nu erau prea multe opțiuni pentru un om politic. Dacian Cioloș a speculat bine șansa care i-a fost oferită și nu a întărit motivele de regret după plecarea fostului premier.

Vasile Dâncu, principalul sprijin al premierului

Cioloș, și-a salvat popularitatea de tehnocrat prin mici gesturi politice. De pildă, recenta participare la lansarea cărții anti-sistem a polițistului Marian Godină, fiind unul dintre exemple. Fostul comisar european a vorbit din postura omului care nu are de pierdut nimic și a salutat demersurile oamenilor din instituții care încearcă să aducă îmbunătățiri sistemelor din interior – good point! Puțini știu însă că principalul sprijin al premierului în misiunea sa guvernamentală rămâne sociologul Vasile Dâncu.

Clujeanul s-a confirmat demult ca un om al predicțiilor rod al anilor de continuă cercetare și măsurare sociologică a grupurilor și comportamentelor umane. El a studiat constant și evoluția instituțiilor românești de după 1989. Cu o experiență remarcabilă acumulată în ultimii ani, atât în mediul privat, cât și în plan public, profesorul reprezintă o adevărată busolă pentru Dacian Cioloș și pentru actualul guvern. Prin acțiunile pe care le influențează, s-ar putea ca Vasile Dâncu să caute și o formulă de ai face pe pesediști să-l regrete și să-l cheme înapoi în rândurile partidului.

O nouă schemă, alternativă la DNA

După ani de zile în care a încercat să câștige dragostea acestora și nu a prea reușit, iar asta pentru că a intrat în conflict cu unul din simbolurile PSD, Dâncu este pe punctul de a implementa din afara partidului o doctrină soft, care scoate din joc, nu partide, ci anumiți indivizi care înțelegeau doar un anumit fel de a face politică. Perspectiva este interesantă și pentru că prin schimbarea acestei filozofii, Vasile Dâncu ar putea propune, nu stilul „eu sunt bun, ceilalți sunt răi", ci: „vechiul stil nu se mai practică, rămâne ca voi să alegeți calea pe care vreți să o urmați".

Responsabilitatea imediată a tandemului Cioloș-Dâncu este de a prezenta nu doar tinerei generații (până în luna noiembrie!) nu liste cu funcții, ci schema unui nou sistem politico-administrativ, integrând ce au bun partidele și lăsând la o parte cutumele care trăgeau politicul în jos. O astfel de „schemă" ar putea fi alternativa la DNA a multor oameni care vor să facă politică în mod cinstit. Până atunci, prestigiul acestei instituții, a cărei popularitate nu se justifică a fi măsurată în sondaje, va crește într-un mod bolnăvicios și inutil. De suferit vor avea tot oamenii, care nu realizează că „arestarea" puterii lor delegate (adică omul politic) este de fapt o rușine în primul rând pentru ei (cei care au votat), iar lipsa alternativei la vot, este tot în primul rând în răspunderea celor care votează.

Nota redacției -  Titlul de homepage aparține redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel