Data actualizării:
Data publicării:

Alternativă la aerul condiționat: O nouă metodă de a răci casa inspirată de gândaci

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Egor Kamelev/ Pexels
Fotografie de la Egor Kamelev/ Pexels

Unii oameni de știință de la Universitatea din Cambridge au descoperit că alternativa economică la răcirea casei ar putea sta în... modul în care sunt concepuți gândacii.

Având în vedere temperaturile din aceste zile încă nu este timpul să ne gândim la asta, dar nu putem trece cu vederea o nouă descoperire a unor oameni de știință de la Univesitatea din Cambridge.

Pentru a asigura o temperatură confortabilă în perioadele caniculare, avem desigur aparatele de aer condiționat, dar având în vedere încălzirea globală și creșterea facturilor, ar fi bine să ne gândim la o altă soluție. Și aici intervine utilitatea gândacilor.

Unii oameni de știință de la Universitatea din Cambridge au descoperit că alternativa ar putea fi transformarea structurii acoperișului și a pereților în cea asemănătoare carapacei unui gândac. Nanostructurile minuscule de pe exoscheletul gândacului, făcute din celuloză, ar capta și ar reflecta de fapt lumina, separând-o în lungimi de undă diferite, scrie Supereva.

Aceste nanostructuri, dacă ar fi aplicate pe pereții exteriori ai casei, vor reuși să o mențină mai răcoroasă atât ziua, cât și noaptea. Ar fi o metodă cu siguranță cu consum redus de energie care ar economisi foarte mult utilizarea energiei folosite pentru răcirea locuințelor.

Iată ce a spus Qingchen Shen, cercetător postdoctoral la Cambridge, despre vopselele ultra-albe capabile să mențină mediile mai reci: ”Modul obișnuit de a genera o culoare este prin colorant, dar colorantul absoarbe lumina și se încălzește, contracarând efectul de răcire. A aștepta ca oamenii să folosească vopsea ultra-albă este nerealist, deoarece ar crea disconfort vizual și dacă toată lumea din cartier ar folosi-o, ar fi un loc intolerabil de locuit”.

Invenția unei nanostructuri de celuloză subțire a reușit să genereze peste 120 de wați de putere de răcire: ”Ne-am dorit să fie economic. Pentru aceasta am folosit materiale pe bază de celuloză. Nanocristalele de celuloză pot fi extrase din lemn sau bumbac. Celuloza este cel mai abundent polimer din natură”, a declarat Shen: ”Inclus în construcția pereților și acoperișurilor, un astfel de material ar putea răci semnificativ interiorul casei și ar reduce consumul de energie electrică”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel