Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Gabriel Viorel Tabără, în vârstă de 48 de ani, a murit luni dimineață în Tabăra III de pe Everest, situată la 7470 de metri altitudine. Decesul său a fost confirmat de oficialii citați de Everest Chronicle.

Gabriel Viorel Tabără a fost găsit fără viață în cortul său de către ghidul său Sherpa, a declarat organizatorul expediției, Makalu Adventure. „Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a explicat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, citându-l pe ghidul Sherpa.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor de pe teren, a confirmat decesul alpinistului român. „Am cerut detalii despre incident”, a declarat Gautam.

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Până marți, aproximativ 400 de alpiniști au ajuns pe vârful Everest, potrivit lui Gautam. În aceeași zi, peste 160 de alpiniști se aflau în ultimul efort pentru atingerea vârfului.

Alpinistul român se afla pe munte de peste două luni, pregătindu-se pentru o escaladare fără oxigen suplimentar a vârfului Lhotse, vecinul Everestului. El finalizase procesul de aclimatizare și efectuase mai multe rotații de antrenament în pregătirea pentru ascensiunea finală.

„Cu siguranță nu este vorba de lipsa de oxigen, deoarece oamenii nu consumă oxigen în Tabăra III. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a declarat Lamsal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel