Data actualizării:
Data publicării:

Alocații în funcție de veniturile familiei. Zegrean pune la zid propunerea UDMR

Autor: Andrada Oana | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto ilustrativ. Imagine de StartupStockPhotos de la Pixabay
Foto ilustrativ. Imagine de StartupStockPhotos de la Pixabay

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, consideră că propunerea UDMR ca  alocaţia pentru copii să fie diferenţiată în funcţie de veniturile familiilor 'nu este în regulă din punctul de vedere al Constituției'.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a propus în cadrul ședinței coaliției o diferenţiere a alocaţiilor în funcție de veniturile familiilor. Vicepremierul Dan Barna, copreședinte USR PLUS, a spus ulterior că varianta propusă de UDMR va fi analizată. 

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a dezvăluit însă că această propunere 'nu este în regulă din punctul de vedere al Constituției', subliinind că 'alocația este a copilului, nu a părintelui'.

'Alocația este a copilului, nu a părintelui'

 

'Alocația diferențiată nu este în regulă. Copiii sunt copii, ei sunt în aceeași situație. Curtea Constituțională și Constituția spun că persoanele aflate în aceeași situație nu pot fi tratate diferit. Indiferent că dau mai mult la sărac și mai puțin la cel bogat, tot diferențiere este. Alocația este a copilului.', a spus Augustin Zegrean la Realitatea Plus, marți. 

De asemenea, Zegrean a amintit că 'CCR s-a mai pronunțat în legătură cu alocațiile. Era o problemă... Cel care lipsea o anumită perioadă de la școală, nu mai primea alocație. Curtea a zis că nu se poate. Alocația este a copilului, nu a părintelui.'

Fostul președinte al CCR, Augustin Zegean, consideră că 'dacă vor să ajute familiile care au mai mulți copii și venituri mici, pot să dea ajutor, dar nu sub forma de alocații. Alocațiile trebuie să fie egale pentru că toți copiii sunt ai noștri.'

Zegrean: Este un drept prevăzut în Constituție

'Este un drept prevăzut în Constituție și câtă vreme e prevăzut acolo, trebuie tratat ca atare. Nu poți să stabilești cui dai 100 de lei și cui dai 200 de lei.', a subliniat el. 

Întrebat dacă, în cazul în care va fi pusă în aplicare această propunere, se va poate face doar prin lege, Augustin Zegrean a răspuns că 'se poate face și prin ordonanță cu urgență, cu condiția să fie aprobată de Parlament.'

Totuși, 'ordonanțele nu pot afecta drepturile fundamentale', a menționat Augustin Zegrean. 

'Dacă vor da diferențiat, nu este în regulă din punctul de vedere al Constituției.', a adăugat fostul președinte al CCR, în încheiere. 

Majorarea alocațiilor se amână 

Comisia pentru Muncă din Parlamentul României a respins, marți, majorarea alocațiilor de la 1 iulie.

Potrivit Antena 3, majorarea alocațiilor copiilor nu va mai avea loc de la data de 1 iulie. Comisia de Muncă din Parlamentul României a respins amendamentul care prevedea creșterea alocațiilor începând cu luna următoare. Cel mai probabil, majorarea alocațiilor va avea loc abia anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel