Alocația copiilor, din prima lună de naștere. Proiect de lege pentru depus la Senat
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @jcomp
FOTO: Freepik @jcomp
Copiii ar putea beneficia de alocația de stat încă din prima lună de viață.

Deputatul PSD Vasilică Toma a depus la Senat un proiect de lege care prevede că dreptul la alocaţia de stat pentru copii este stabilit începând cu data naşterii copilului, nu cu luna următoare celei în care s-a născut, cum este în prezent, potrivit Legii nr 61/1993, legea privind alocația de stat pentru copii.

”Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu data naşterii copilului iar plata drepturilor se face proporțional începând cu luna următoare depunerii cererii”, prevede proiectul de lege, transmite Realitatea Plus.

Conform legii în vigoare, ”dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii”.

”Practic dacă un copil, de exemplu s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţia de stat”, argumentează iniţiatorul proiectului, în expunerea de motive.

Deputatul PSD mai susţine, în expunerea de motive a iniţiativei de lege, că ”având în vedere prevederile articolului 16 «Egalitatea în drepturi» şi ale articolului 49 «Protecţia copiilor şi a tinerilor» din Constituţia României este necesar să modificăm articolul 6 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în vederea eliminării unei discriminări instituite în funcţie de data naşterii copilului.

Ţinând cont de prevederile constituţionale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat se impune ca plata drepturilor cuvenit să se facă începând cu ziua naşterii copilului”.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaţilor este decizională.

Cât este alocația la acest moment și cum a evoluat în ultimii ani

Valoarea alocației pentru copii a ajuns astăzi la valoarea de 256 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani, care urmează cursurile liceale sau profesionale, respectiv de 631 de lei pentru copiii de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Începând cu 1 ianuarie 2024, valoare alocației de stat pentru copii va ajunge la 292 de lei, pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, precum și tinerii de peste 18 ani școlarizați, respectiv la 719 pentru copiii de până în 2 ani sau 3, în cazul copilului cu handicap.

În noiembrie 2000, valoarea alocației a fost de 130.000 de lei, ca în 2004 să ajungă la 225.000 de lei, iar în 2005, când s-a efectuat denominarea leului să fie în valoare de 24 de lei.

Alocația a crescut timid, astfel: 25 de lei (2007), 32 de lei (ianuarie 2008) și 40 de lei (martie 2008), 42 de lei (2009), iar în 2015 s-a dublat la 84, valoare în care a stagnat până la începutul lui ianuarie 2019, iar din martie 2019 a ajuns la valoarea de 156 de lei, apoi 185 de lei (2020), 214 lei (2021) și 256 de lei până în prezent.

Citește și: Previziuni economice sumbre pentru 2024. Adrian Negrescu: "Un context extrem de dificil". Românii care vor fi cei mai afectați 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel