Data publicării:
Alina Gorghiu spune că reformele vor continua în România: MCV va fi istorie!
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a declarat, marţi, că depăşirea perioadei de funcţionare a Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) reprezintă un moment foarte important în ceea ce priveşte finalizarea integrării europene a României, "o performanţă extraordinară" a ţării noastre.
"MCV va fi istorie, dar reformele vor continua în România. Mulţumim Comisiei Europene pentru modul în care a susţinut România în toţi aceşti ani, pentru colaborare şi pentru încrederea dovedită acum. Depăşirea perioadei de funcţionare a MCV este un moment foarte important în ceea ce priveşte finalizarea integrării europene a României. Este o performanţă extraordinară a ţării noastre, a tuturor românilor! Nu este întâmplător faptul că facem acest pas atât de mare în timpul mandatului unui preşedinte al României provenit din PNL, Klaus Iohannis, şi care se află în relaţie de parteneriat cu un premier PNL, Nicolae Ionel Ciucă. Liberalii au fost mereu, din 1990 şi până acum, promotorii integrării europene şi euro-atlantice şi susţinătorii celor mai importante reforme pentru România", a scris Gorghiu, pe Facebook.
Potrivit senatorului PNL, "Justiţia din România a avut mereu suportul nostru în ceea ce priveşte asigurarea independenţei sale".
"Sper că toţi cei care au făcut greşeli în trecut au avut ocazia de a învăţa din ele. Legile justiţiei, maltratate în anii anteriori, au fost reparate şi sunt convinsă că sistemul judiciar va funcţiona corect. Decizia noastră de a face o prioritate politică din repararea legilor justiţiei s-a dovedit a fi corectă. Nici o amânare nu ar fi servit intereselor României", a adăugat Alina Gorghiu.
Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din MCV asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent Raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.
Iohannis, declarații după ce Comisia Europeană a spus că România scapă de MCV
Mecanismul de Cooperare și Verificare – MCV va fi ridicat pentru România. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, marţi după-amiază, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.
Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul acestui Mecanism, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.
„Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pentru parcursul nostru european. MCV s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră. Avem, aşadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei”, a spus președintele Klaus Iohannis.
„De acum înainte, România va fi la fel ca alte state membre, doar prin intermediul mecanismului generalizat privind statul de drept”, a zis președintele.
„Felicit autoritățile, Guvernul, miniștrii, Parlamentul, pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice. Mulțumesc Comisiei Europene, președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijin și dialog”, a spus Iohannis.
Evaluarea „remarcă pozitiv eforturile semnificative ale României pentru implementarea tuturor acestor recomandări prin legi, politici şi instrumente noi pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia", se precizează într-un comunicat al Executivului UE.
Printre reformele importante se numără legile justiţiei recent adoptate şi o nouă strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar.
„În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt", se mai precizează în raportul CE, citat în comunicat.
„Parlamentul a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice, iar instituţiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea şi conflictele de interese şi pentru gestionarea şi recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient", adaugă Bruxellesul.
„De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea", mai notează Comisia Europeană, adăugând că "finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă al României".
„Comisia va continua să coopereze cu România pentru realizarea lor cu succes, în acord cu legislaţia UE şi cu standardele internaţionale anti-corupţie", se mai menţionează în raport.
Bruxellesul atrage totuşi atenţia că este important ca România „să continue să lucreze pe deplin la transpunerea angajamentelor rămase, menţionate în raport, în legi concrete şi la implementarea lor", în cadrul mecanismului privind statul de drept.
Implementarea efectivă a angajamentelor României şi continuarea ritmului pozitiv al reformelor vor garanta că progresele făcute sunt durabile şi ireversibile, permiţând închiderea cu succes a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News