Alina Gorghiu: Speranța moare ultima, deci să sperăm...
"Speranța moare ultima, deci să sperăm că președinția română rotativă a Consiliului Uniunii Europene a fost pregătită mai bine decât proiectul de Declarație a Parlamentului prezentat ieri în ultima miime de secundă, pentru opinii, parlamentarilor", spune Alina Gorghiu, senator PNL de Timiș.
O observație generală: dacă ne luăm după modul cum s-a lucrat în ultimele zile la dimensiunea parlamentară a președinției rotative, riscăm ca Parlamentul României să devină un simplu spectator, deși este instituția care îi reprezintă pe toți cetățenii români, indiferent dacă ei au votat cu partidele de la putere sau din opoziție!
Apoi, nu cred că s-a aflat abia ieri, pe seară, de faptul că România preia președinția rotativă, dar impresia lăsată de proiectul prezentat și de modul de lucru, cam aceasta este. Și dacă lucrăm în felul acesta, nu putem să schimbăm percepțiile negative legate de România. Declarația aceasta va fi analizată cu maximă atenție de toate statele lumii și în toate forurile europene și internaționale. Așa că un text slab pregătit, cu multe generalități și multe omisiuni chiar că nu ne ajută cu nimic.
Cred că lipsește o abordare consistentă a problemelor europenilor din punct de vedere economic și social. Deși iată că în Europa izbucnesc crize sociale serioase. Așa că politicile propuse în domenii precum crearea de locuri de muncă mai bine plătite, educația, sănătatea, formarea tinerilor, egalitatea de șanse, reducerea discrepanțelor între clasele sociale, egalitatea de gen, problemele comunităților de cetățeni ai statelor membre care trăiesc pe teritoriul altor state membre ale UE, nu prea pot lipsi de pe agenda unei președinții rotative conectate la prezent.
Dezbaterile cu privire la viitorul Europei, purtate în mediul non-guvernamental, încurajate
O altă observație: documentul propus are o tematică destul de politică, sunt evocați "cetățenii" dar lipsește o afirmare clară a susținerii pentru statul de drept. De ce? Ei ... Apoi ar putea să fie menționată importanța și promovarea societății civile, a sectorului ONG. Să fie încurajate dezbaterile cu privire la viitorul Europei, purtate în mediul non-guvernamental, pentru că aici poate fi sursa multor idei noi.
Ce mai lipsește? România este o țară care are frontiere externe ale UE, dar nu se reflectă acest lucru. Nu am văzut nici referiri la Republica Moldova și la Parteneriatul Estic și la fel în ceea ce privește problematica Balcanilor de Vest.
Și mai departe: nu este nimic despre politicile și strategiile în domeniul rezolvării problemelor energetice ale statelor membre ale UE, deși este o temă importantă pentru Uniune și pentru România.
Este doar o enumerare scurtă a motivelor pentru care această propunere de Declarație nu m-a convins. Lucrurile trebuie îmbunătățite rapid, altfel România își irosește orice șansă de arăta că imaginea clădită în ultimii doi ani de PSD și ALDE nu este definitorie pentru noi toți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News