Alina Gorghiu: Cineva l-a dezinformat pe domnul Ciolacu şi o spun cu toată răspunderea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Gorghiu
Gorghiu
Alina Gorghiu, vicepreședinte PNL, a avut o intervenție după declarațiile lui Marce Ciolacu, liderul PSD.

Alina Gorghiu a vorbit despre ședința de la Sinaia despre care a vorbit și Marcel Ciolacu, lansând niște atacuri la adresa PNL.”

„Daţi-mi voie să încep cu o remarcă pe care sigur o vor accepta şi colegii de coaliţie. Această coaliţie e un semn de maturitate, nu s-a făcut uşor, iar Partidul Naţional Liberal este foarte serios în asigurarea stabilităţii acestei coaliţii şi acestui guvern. Cât despre întâlnirea de la Sinaia, a fost o întâlnire firească între preşedintele de partid, liderii de organizaţie. Dumneavoastră, care urmăriţi scena politică de foarte mult timp, ştiţi că aceste tipuri de întâlniri sunt cât se poate de frecvente. Cineva, însă, l-a dezinformat pe domnul preşedinte Ciolacu, şi o spun cu toată răspunderea, nimeni din Partidul Naţional Liberal, nimeni la aceste întâlniri nu a pronunţat numele unor colegi din PSD, cu atât mai mult în termeni care ar putea fi consideraţi necolegiali.

Dimpotrivă, discuţiile, şi am fost mulţi acolo, au fost extrem de serioase, constructive. Au fost discuţii, aşa cum ştiţi, cu mulţi experţi din energie, din finanţe, din economie, ore întregi în care am încercat să identificăm soluţii pentru a depăşi această perioadă. De altfel, în a doua parte a zilei au fost discuţii cu miniştrii PNL din Guvern, aşa cum era firesc, despre priorităţile pe fiecare portofoliu, pentru că avem legile educaţiei în dezbatere şi Sorin Cîmpeanu de la acea întâlnire a plecat la Braşov, la o dezbatere finală pe legile educaţiei. Cătălin Predoiu a venit şi a vorbit despre legile justiţiei, care iară sunt în etapă finală, înainte de dezbaterea din Parlament. Şi ceilalţi miniştri, repet, au discutat cu noi, liderii partidului, despre priorităţile pe fiecare minister, astfel încât să ştim ce avem de făcut mai departe şi cum bifăm fie jaloane din PNRR, fie proiectele esenţiale din programul de guvernare. Ca atare, dacă îmi permiteţi o concluzie...”, a spus Alina Gorghiu.

„... şi sunt convinsă că se va convinge şi domnul preşedinte Marcel Ciolacu, nu ne-a interesat şi nu suntem interesaţi să intrăm în vreo competiţie de genul cine jigneşte mai mult sau cine se victimizează mai mult în public. Suntem oameni serioşi, am discutat teme extrem de grave şi serioase pentru această perioadă”, a mai zis Alina Gorghiu.

„Cât despre soluţiile în domeniul energiei, ştiţi bine că a fost creat la nivelul guvernului un grup de lucru, acel Comitet interministerial care să asigure rezilienţa energetică, implementarea proiectelor de infrastructură a energie şi, da, din el fac parte toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, şi anume: ANRE, de altfel, aşa cum am mai spus, singura instituţie care poate concepe şi emite decizii în materie de reglementare şi de funcţionare a energiei, Ministerul Finanţelor, ca ministerul care este abilitat să avizeze orice schemă fiscală, aşa cum e firesc, o schemă necesară implementării măsurilor decise, Consiliul Concurenţei, Ministerul Energiei şi alte instituţii care trebuie să organizeze, să elaboreze aceste măsuri şi să lucreze integrat, organizat, e normal să se lucreze aşa, cu toate părţile implicate la masa decizie”, a mai zis Alina Gorghiu.

Cine este de vină pentru situaţia actuală din energie?

„Credeţi că mai rezolvă ceva dacă identificăm vinovaţi sau dacă acum identificăm rapid soluţii? Eu nu sunt prea ocupată să pun degetul neapărat pe vinovat, însă aştept analizele şi propunerile acestui grup de lucru. Primele analize trebuie să vină azi. Aşa cum spunea primul ministru Nicolae Ciucă aşteaptă de la ANRE acele analize, evoluţia pieţei energiei în acest an şi stadiul implementării schemei de sprijin pe ordonanţa pe care o ştim cu toţii, 27 din 2022, şi de la Ministerul Energiei, care trebuie să vină cu situaţia programelor de investiţii în capacităţile de producţie. Cele două analize sunt absolut esenţiale înainte de a angaja orice scenariu, pentru că măsura plafonării preţurilor se poate lua în condiţiile reglementărilor europene, care prevăd obligativitatea liberalizării pieselor naţionale de energie în toate statele membre. Nu mai putem, aşa cum vedeţi dumneavoastră discursul acesta repetitiv, nu putem să revenim la o piaţă reglementată, pentru că această decizie ar pune ţara într-o procedură de infringement. Şi cu asta voi trage concluzia.

PNL susţine măsura plafoanelor, aşa încât fluctuaţiile de preţuri să fi suportate de la bugetul de stat, o măsură absolut firească în această perioade complicată, când principalul obiectiv al oricărui guvern, deci, inclusiv al guvernului condus de Nicolae Ciucă, este să fie responsabil şi să încerce să protejeze cetăţenii şi companiile de efectele crizelor. E o măsură pe care le BNR-ul, care a spus că a ţinut sub control această plafonare, valoarea facturilor la energie, dar şi nivelul inflaţiei, estimat la aproximativ 20% de către BNR, dacă nu ar fi existat această plafonare. Ca atare, discursul nostru este unul serios, măsurile pe care încercăm să le luăm sunt cât se poate de aplicate, pe baza unor analize, nu ne arde să ne pierdem timpul încercând să jignim pe cineva, ba dimpotrivă, facem apel la responsabilitate la toţi partenerii de coaliţie şi la discuţii pentru a găsi soluţiile cele mai bune pentru evitarea unei ierni dificile”, a zis Alina Gorghiu la Digi24, conform Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel