Alimentul pe care dacă îl consumi îți crești riscul de a face cancer
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alimentul pe care dacă îl consumi îți crești riscul de a face cancer / Foto: Pixabay, de Hanne Hasu
Alimentul pe care dacă îl consumi îți crești riscul de a face cancer / Foto: Pixabay, de Hanne Hasu
Află în articol care este alimentul care crește riscul de a face cancer.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea prelucrată drept cancerigenă din grupa 1, citând suficiente dovezi că aceasta cauzează cancer. Acum, o nouă revizuire contestă acea clasificare, după ce a constatat că pericolul variază în funcție de conținutul de nitriți, scrie Ziarul de Iași.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), din cadrul OMS, definește carnea procesată drept cea care a suferit sărarea, afumarea, fermentarea sau o altă metodă de conservare și îmbunătățire a aromei, notează Medical News Today. 

Exemple de alimente care conțin nitriți

Printre exemple se numără slănina, șunca, cârnații, carnea de vită macerată și carnea la conserve. Unii producători de alimente folosesc nitrit de sodiu pentru carnea procesată, pentru a îmbunătăți culoarea, pentru a conserva sau pentru a crește perioada de valabilitate.

Cu toate acestea, nu toate tipurile de carne procesată conțin nitriți. Cârnații britanici și irlandezi, de exemplu, sunt lipsiți de nitriți, în timp ce frankfurters, chorizo și piperoni din Statele Unite și Europa continentală au nitriți.

De asemenea, în ultimii ani, mai multe cărnuri prelucrate fără nitriți au devenit disponibile consumatorilor. Acestea includ mai multe tipuri de șuncă și slănină.

"Aproape două treimi din studii au găsit o legătură cu cancerul"

Cercetătorii de la Institutul de securitate alimentară globală de la Queen's University Belfast (QUB), din Regatul Unit, au analizat studii recente privind legăturile dintre consumul de carne procesat și cancerele colonului, rectului și intestinului. Ei au descoperit că doar aproximativ jumătate din studii au ajuns la concluzia că există dovezi ale unei legături cu cancerul colorectal.

Cu toate acestea, această proporție a sărit la aproape două treimi (65%) atunci când și-au limitat analiza la studii care au implicat doar testarea efectelor cărnii procesate care conțin nitriți.

”Când ne-am uitat la carnea procesată care conține nitriți, rezultatele au fost mult mai clare. Aproape două treimi din studii au găsit o legătură cu cancerul", spune primul autor al studiului, William Crowe, Ph.D la QUB.

Cea mai comună cauză a cancerelor la nivel mondial? Alcoolul și tutunul!

Aproape jumătate dintre cancerele la nivel mondial sunt atribuite unui anumit factor de risc, în principal tutunul şi alcoolul, potrivit unui vast studiu publicat vineri, care subliniază importanţa măsurilor de prevenţie fără a le transforma într-un panaceu, relatează AFP și Agerpres.

"Conform analizei noastre, 44,4% dintre decesele cauzate de cancer la nivel mondial (...) sunt atribuite unui factor de risc care a fost măsurat", se arată în studiul publicat în revista medicală britanică "The Lancet" şi realizat în cadrul Global Burden of Disease.

Acest vast program de cercetare, finanţat de Fundaţia Bill Gates, este de o amploare inegalabilă, implicând câteva mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii. Prin urmare, acest studiu face posibilă cunoaşterea mai în detaliu a factorilor de risc în funcţie de regiunile lumii chiar dacă, în ansamblu, concluziile sale confirmă ceea ce se ştia deja: tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea unui cancer (33,9%), urmat de alcool (7,4%). Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel