Alimentul miraculos pe care nu trebuie să îl consumi în exces. Bilic: În ele, natura a adunat tot ce e mai bun din punct de vedere nutritiv
Există un aliment foarte bun pentru sănătate, dar pe care trebuie să le consumăm cu grijă.
Semințele sunt foarte bune pentru sănătate, dar trebuie consumate cu grijă pentru că ne pot îngrășa, fiind bogate și în calorii. În magazine găsim zeci de feluri de seminţe. De floarea soarelui şi dovleac, de diferite dimensiuni, cu bobul mai gros, cele alungite, ori pestrițe, cu sare sau fără, cu boia sau piper. Românii iubesc semințele, mai ales pe cele de floarea-soarelui, iar dovada constă și în faptul că în pandemie a fost un vârf de consum.
Comercianții, dar și specialiștii în nutriție numesc aceste semințe "bomboane agricole". Spre deosebire de produsele de origine animală, seminţele crude au grăsimi considerate bune pentru organism. Prin prăjire, însă, se distrug.
"Conțin grăsimi, proteine și carbohidrați și foarte puțină apă. În ele, natura a adunat tot ce e mai bun din punct de vedere nutritiv. Podul palmei noastre este porția corectă. Atenție, nu vă așezați pe canapea cu punga de semințe lângă voi, pentru că s-ar putea să vă opriți când punga s-a terminat", a explicat Mihaela Bilic la Pro Tv.
O pungă de 100 de grame de seminţe are 600 de calorii, mai mult decât o masă de prânz, cu supa şi felul doi gătite dietetic, așa că trebuie consumate cu moderație dacă nu ne dorim kilograme în plus.
Alimente pe care ai voie să le mănânci înainte de culcare. Sunt foarte benefice
Suplimentele cu melatonină sunt o modalitate excelentă pentru a dormi mai bine, dar unele dintre alimentele pe care le ai în frigider sau cămară pot avea deja melatonina de care aveți nevoie. Melatonina este definită de CDC ca un neurohormon care reglează ciclul somn-veghe și poate fi foarte utilă pentru stabilizarea somnului. Lumina, în special lumina albastră de pe ecranele telefoanelor, poate afecta nivelul melatoninei, spune Yo-El Ju, neurolog și specialist în medicina somnului la Universitatea Washington din St. Louis, scrie CNBC.
Pentru a combate deficitul de melatonină în ultimii ani, mai mulți oameni au început să folosească suplimente de melatonină ca ajutor pentru somn. Potrivit unei scrisori de cercetare publicată de JAMA în februarie a acestui an, prevalența consumului de melatonină a crescut la 2,1% în 2018, de la 0,4% în 2000.
Dar pe lângă melatonina care este deja produsă în creier, puteți obține dozele naturale ale hormonlui din alimente.
"Melatonina, este, de fapt, prezentă în alimente", conform lui Ju.
Cinci alimente care te vor ajuta să dormi mai bine
Dacă ești interesat de melatonină pentru un somn mai bun și nu vrei să adaugi încă un supliment pe lista ta, iată 5 alimente de la care poți obține o doză naturală.
1. Nucile. S-a descoperit că nucile au cantități mari de melatonină, iar hormonul este prezent își în migdale, alune, semințe de dovleac și fistic, conform unui studiu din ianuarie 2022 publicat în Journal of Food Composition and Analysis.
2.Peștele. Consumul de somon de trei ori pe săptămână timp de cinci luni a fost asociat cu un impact pozitiv asupra somnului și a funcționării zilnice, într-un mic studiu de urmărire din 2014, publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine.
3. Ouăle. Au fost măsurate cantități mari de melatonină în ouă, cu un conținut mai mare de melatonină decât carnea și alte alimente de origine animală, într-un studiu din 2017 în revista Nutrients.
4. Cireșele. Sucul concentrat de cireșe a crescut nivelul de melatonină al participanților la studiu și a îmbunătățit calitatea și durata somnului într-un mic studiu din 2012, publicat în Jurnalul European de Nutriție.
5. Laptele. Laptele de vacă colectat noaptea conținea cantități foarte mari de melatonină, care ar putea fi benefice pentru sănătatea umană, potrivit unui studiu din 2019, publicat în Journal of Applied Animal Research. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News