Alimentele și băuturile care te pot ajuta să dormi bine noaptea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Alimentele și băuturile care te pot ajuta să dormi bine noaptea / Foto: Pixabay, de Turenza
Alimentele și băuturile care te pot ajuta să dormi bine noaptea / Foto: Pixabay, de Turenza
Află în articol ce alimente te pot ajuta să dormi.

Somnul afectează fiecare aspect al sănătății. Din fericire, unele alimente și băuturi conțin compuși care ajută la controlul unor părți ale ciclului de somn, ceea ce înseamnă că pot ajuta o persoană și să adoarmă, scrie Medical News Today

Calitatea și durata somnului pot cauza o mulțime de afecțiuni inclusiv: obezitatea, diabet, boli cardiovasculare și hipertensiune. Cu toate acestea, să dormi suficient poate fi dificil. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), o treime dintre adulți din Statele Unite raportează că nu dorm sănătos.

Multe substanțe chimice, aminoacizi, enzime, nutrienți și hormoni lucrează împreună pentru a promova un somn bun și pentru a regla ciclul de somn. Acestea includ: triptofan, melatonina, acid gama-aminobutiric, calciu, potasiu, magneziu, piridoxina, L-ornitina, serotonina, histamina, acetilcolina, acid folic, antioxidanți, vitamina D, vitaminele B, zinc, cupru.

Deși multe alimente conțin niveluri scăzute ale acestor compuși care favorizează somnul, doar unele au concentrații mari care ar putea afecta ciclul de somn al unei persoane.

Alimentele și băuturile care te pot ajuta să dormi



Luând în considerare atât cunoștințele tradiționale, cât și cercetarea științifică, precum și profilurile nutriționale, iată cele mai bune alimente și băuturi pentru somn:

1. Migdalele conțin doze mari de melatonină, un hormon care ajută la reglarea ciclului de somn și veghe. O porție de migdale întregi conține, de asemenea, 77 miligrame (mg) de magneziu și 76 mg de calciu, două minerale care pot ajuta la promovarea relaxării musculare și a somnului. Migdalele sunt, de asemenea, o gustare sănătoasă de seară, deoarece sunt bogate în grăsimi bune și sărace în zahăr și grăsimi saturate.

2. Laptele cald este un remediu comun pentru insomnie. Laptele conține patru compuși care favorizează somnul: triptofan, calciu, vitamina D și melatonină.

Cu toate acestea, asocierea din copilărie pe care o au mulți oameni între o ceașcă de lapte caldă și ora de culcare poate fi mai eficientă decât triptofanul sau melatonina în promovarea somnului. Ca o ceașcă de ceai, o ceașcă de lapte cald înainte de culcare poate fi un ritual de noapte relaxant. Laptele cu conținut scăzut de grăsimi este, de asemenea, o gustare excelentă, deoarece este hrănitor și are un conținut scăzut de calorii. 

3. Kiwi. Unele cercetări au analizat legătura dintre consumul de kiwi și somn. Într-un studiu mic, persoanele care au mâncat două kiwi cu 1 oră înainte de culcare timp de 4 săptămâni au înregistrat o îmbunătățire a timpului total de somn și a eficienței somnului și, de asemenea, a avut nevoie de mai puțin timp pentru a adormi.

4. Mușețelul medicinal este un remediu tradițional pentru insomnie. Cercetătorii cred că un compus flavonoid numit apigenină este responsabil pentru proprietățile de inducere a somnului ale mușețelului. Apigenina pare să activeze receptorii GABA A, un proces care ajută la stimularea somnului.

Deși cercetările au găsit doar dovezi slabe că mușețelul poate îmbunătăți calitatea somnului, o ceașcă caldă de ceai poate fi un ritual liniștitor pentru a ajuta o persoană să se pregătească mental pentru culcare.

5. Nucile conțin câțiva compuși care promovează și reglează somnul, inclusiv melatonină, serotonină și magneziu. Fiecare porție de 100 de grame de nuci conține și alți nutrienți care pot ajuta la somn, cum ar fi: 158 mg de magneziu, 441 mg de potasiu, 98 micrograme (µg) de folat, 98 mg de calciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel