Alimentele și băuturile care îți fură energia: iată produsele pe care nu ar trebui să le consumi des
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Alimentele și băuturile care îți fură energia, iată produsele pe care nu ar trebui să le consumi des. Sursa foto: freepik.com
Alimentele și băuturile care îți fură energia, iată produsele pe care nu ar trebui să le consumi des. Sursa foto: freepik.com
Mâncarea pe care o consumi te poate ajuta să te simți plin de energie.  Există însă alimente și băuturi, care nu ar trebui incluse prea des în dietă, deoarece îți pot fura energia.

Mâncarea, de regulă, oferă multă energie. Totuși, unele alimente și băuturi pot fi înșelătoare: la început te revigorează, iar apoi te simți somnoros, nu te poți concentra și ești obosit. Ce alimente și băuturi nu trebuie consumate des, pentru a nu te simți epuizat din punct de vedere energetic?

1. Produse din făină albă. Făina albă nu este o sursă bună de energie. Pâinea și pastele, făcute din făină albă, pot face mai mult rău decât bine. Acest lucru se întâmplă deoarece în timpul procesării cerealelor, stratul exterior care conține fibre este îndepărtat. Prin urmare, făina albă conține mai puține fibre, iar produsele obținute din aceasta sunt digerate și absorbite prea repede.

Consumul alimentelor din făină albă determină o creștere rapidă a zahărului din sânge, urmată de o scădere la fel de rapidă. Cel mai bine ar fi să mănânci cereale integrale, deoarece acestea contribuie la normalizarea zahărului și mențin energia aproximativ la același nivel.

Ai probleme cu digestia și tranzitul intestinal? Consumă ceaiuri din câteva plante medicinale

2. Produse cu  zahăr. Multe produse industriale conțin o cantitate mare de zahăr. Consumate des, aceste produse pot reduce nivelul de energie. De exemplu, mulți oameni cred că micul dejun este  sănătos și revigorant dacă mănânci cereale. Cu toate acestea, nu toate cerealele oferă energia așteptată. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea cerealelor conțin cantități semnificative de zaharuri adăugate și foarte puține fibre.

Ceaiul care te ajută să adormi repede: este suficientă o singură ceașcă

Această combinație crește nivelul de zahăr din sânge, ducând la o creștere bruscă a energiei, urmată de o scădere rapidă, care este foarte dăunătoare pentru organism. Pentru a evita efectul negativ, consumă fulgi de ovăz, înmuiați în lapte. Dimineața, poți adăuga în bolul cu fulgi de ovăz câteva fructe proaspete și un pumn de nuci. Acest mic dejun își va oferi energia necesară pentru toată ziua. 

Consumă, zilnic, semințe de fenicul dacă vrei să slăbești. Iată cum le poți include în dieta ta

3. Mâncare prăjită. În timp ce alimentele prăjite pot fi delicioase, ele îți fură energia, deoarece sunt bogate în grăsimi și sărace în fibre, lucru care încetinește digestia. Un metabolism lent încetinește aportul de nutrienți care stimulează energia.

În plus, alimentele prăjite sunt  sărace în vitamine, minerale și alți nutrienți. Consumul de prea multe alimente, prăjite în ulei, te va face să te simți obosit ore în șir.

4. Alimente cu conținut scăzut de calorii. Dacă mănânci prea multe alimente cu un conținut scăzut de calorii, acestea nu sunt suficiente pentru a satisface toate nevoile organismului. Ca urmare, din cauza lipsei de energie, sistemul respirator, cardiovascular și activitatea mentală vor  avea de suferit.

Pasiunea pentru alimente  sărace în calorii duce la dezechilibru hormonal. În general, oamenii au nevoie de cel puțin 1200 de calorii pe zi pentru a rămâne sănătoși.

Cum te poate ajuta o ceapă, pusă sub pernă, să scapi de o răceală banală

5. Băuturi energizante. Deoarece sunt pline de zahăr și cofeină, aceste băuturi oferă un impuls energetic foarte mare, dar doar pe termen scurt. Dacă consumi regulat băuturi energizante, cu trecerea timpului vei dori să le dublezi cantitatea. Un astfel de exces poate duce la nervozitate, anxietate și creșterea ritmului cardiac, precum și la apariția atacurilor de panică.

6. Băuturi alcoolice. Alcoolul este cunoscut pentru efectele sale relaxante, așa că mulți oameni consideră că un pahar de vin sau bere la cină îi ajută să adoarmă mai ușor. Acesta este un efect pozitiv exagerat, deoarece consumate târziu, băuturile alcoolice scad calitatea somnului.

În timp ce alcoolul te poate ajuta să te relaxezi sau să adormi mai repede, în funcție de cantitatea pe care o consumi, îți poate fura  energia. Dacă trebuie să bei ceva revigorant, alege dimineața o ceașcă de cafea sau ceai negru sau verde. Aceste băuturi îți vor oferi energia necesară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel