Alimentele se scumpesc cu 3%
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Majorarea TVA de la 19% la 24% va conduce într-o primă rundă la o creştere a preţurilor cu 3%, a declarat astăzi Mugur Isărescu, care consideră că efectele de runda a doua vor fi modeste, respectiv o creştere de 1% a preţurilor.

"Efectul de runda întâi va fi undeva la 3%. Specialiştii noştri vorbesc de 2,9%, adică o transmitere de 75% din scenariu de bază, pentru că existã un deficit pronunţat de cerere şi faptul că piaţa ţărănească este în mare parte nefiscalizată. Estimăm efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar aşa de optimişti", a spus guvernatorul BNR.  El a explicat că, din punct de vedere aritmetic, efectul maximal al creşterii preţurilor ca urmare a majorării TVA va fi undeva la 4%.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură, Niculae Ştefan a avertizat că preţul pâinii ar putea creşte cu 30 la sută în toamna acestui an, pe fondul majorării preţului la grâu.

Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel