Data actualizării:
Data publicării:

Alimentele pe care le mănânci zilnic, dar care sunt mai dăunătoare decât fumatul

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nensuria
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nensuria
Alimentele ultraprocesate, responsabile pentru boli precum diabetul și problemele cardiace, afectează foarte multe persoane, depășind chiar riscurile fumatului.

Impactul alimentelor ultraprocesate asupra ființei umane este o problemă din ce în ce mai mare. Consumul ridicat nu provoacă îngrijorare doar din cauza riscurilor pentru sănătatea fizică, ci și pentru efectele sale asupra bunăstării mentale.

Dr. Chris van Tulleken, medic și autor al cărții Ultra-Processed People, a studiat în mod activ acest impact al alimentelor ultraprocesate, ajungând să afirme că ingerarea lor ar putea fi chiar mai dăunătoare decât fumatul. Într-un interviu recent pentru podcastul Diario de un CEO, Van Tulleken a subliniat că alimentele ultraprocesate, care constituie o mare parte din dietele occidentale, sunt asociate cu multiple probleme de sănătate, inclusiv supraponderalitatea, bolile cardiace, diabetul de tip 2 și tulburările mintale precum depresia și anxietatea.

Ce sunt alimentele ultraprocesate

Alimentele ultraprocesate au trecut prin multiple procese industriale, în urma cărora li se adaugă aditivi precum conservanți, coloranți, arome și alți compuși chimici pentru a le îmbunătăți gustul și durata de conservare. Multe dintre acestea sunt alimente pe care le consumăm zilnic, precum:

  • Băuturi răcoritoare.
  • Gustări ambalate, cum ar fi chipsuri sau biscuiți.
  • Mâncăruri pre-gătite.
  • Cereale pentru mic dejun cu conținut ridicat de zahăr.
  • Mezeluri.
  • Produse de patiserie și pâine.

2. Sursa foto... (fast-food-mancare_68823200.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @makistock

Studiul și experimentul personal al lui Chris van Tulleken

Dr. Van Tulleken a dorit să înțeleagă efectele alimentelor ultraprocesate asupra corpului uman, așa că a realizat un experiment personal. Timp de o lună, 80% din dieta sa a fost alcătuită din acest tip de alimente, consumând o cantitate proporțională cu cea pe care o consumă zilnic mulți adolescenți.

Rezultatele, așteptate sau nu, au fost alarmante: Van Tulleken a luat semnificativ în greutate în doar 30 de zile, ceea ce l-a condus la concluzia că, dacă ar fi urmat această dietă timp de un an, și-ar fi putut dubla greutatea corporală.

Dar creșterea în greutate nu a fost singura problemă. Van Tulleken a experimentat și probleme de sănătate mintală, cum ar fi schimbări de dispoziție și dificultăți cognitive. Din acest motiv, studiul său subliniază că aceste alimente nu afectează doar corpul, ci și creierul, alterând funcții vitale precum concentrarea și bunăstarea emoțională.

Efectul consumului de alimente ultraprocesate asupra creierului

Diverse studii au asociat, de-a lungul anilor, consumul de alimente ultraprocesate cu tulburări mintale. De fapt, o analiză publicată în revista Nutrients, în 2022, a relevat că cei care consumă frecvent acest tip de dietă au un risc cu 44% mai mare de a suferi de depresie și cu 48% mai mare de a dezvolta anxietate.

În plus, un alt studiu realizat în Brazilia, care a urmărit peste 10.000 de persoane, a demonstrat că un consum de doar 20% din caloriile zilnice provenite din alimente ultraprocesate era asociat cu o deteriorare cognitivă cu 28% mai rapidă, comparativ cu cei care consumau mai puțin din aceste produse.

Faptul că aceste alimente sunt atât de nocive se explică prin faptul că, atunci când sunt consumate, celulele adipoase devin disfuncționale și eliberează molecule inflamatorii. Potrivit cercetărilor recente, acestea sunt factorii declanșatori ai unor boli și tulburări precum depresia sau anxietatea.

Cum să reducem impactul alimentelor ultraprocesate

Răspunsul este clar și simplu. Problema alimentelor ultraprocesate se rezolvă prin reintroducerea în dieta noastră a alimentelor de bază, care sunt cele proaspete, naturale și cu un procent mai mic de procesare. Multe dintre acestea sunt ușor de obținut și de încorporat în alimentația noastră zilnică, precum fructele, legumele, leguminoasele, cerealele integrale și proteinele slabe. O alimentație bogată și variată în produse de calitate previne bolile cronice, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel