Alimentele care pot reduce simptomele artritei: "Distribuie corect calciul în oase şi în articulaţii"
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 04 oct 2022, 18:23
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kindel Media)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Kindel Media)
Există câteva alimente care pot reduce simptomele artritei. Iată care sunt acestea...

Pentru reducerea simptomelor artritei, este esenţial să includeţi în dietă alimente care sunt sănătoase pentru oase şi articulaţii, potrivit Daily Express. Acestea, după cum se precizează un articolul din publicaţia Daily Express, includ alimente bogate în potasiu.

Potasiul din alimente este important pentru sănătate. Ajută la echilibrarea excesului de sodiu, reduce retenţia de lichide şi distribuie corect calciul în oase şi în articulaţii, notează dr. Claire Morrison, potrivit Rador.

Alimentele care conţin o cantitate mare de potasiu sunt pepenii, portocalele şi caisele. După cum a explicat expertul, 100 g de banană conţine 358 mg de potasiu, pepenele galben - 267 mg, portocalele - 181 mg şi caisele - 259 mg.

Citește și:

Alimentele care ne îmbolnăvesc. Bilic: Degeaba există legislație... Au potențial cancerigen

"Acizii grași trans: degeaba există legislație, dacă ea nu este pusă în practică. Știm cu toții că acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate. A fost nevoie de mulți ani până când industria alimentară a fost nevoită să renunțe la hidrogenarea grăsimilor vegetale și să reconfigureze producția de margarină.

Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, motiv pentru care de anul trecut există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2g la 100g grăsime.

În ce produse sunt prezenți în mod frecvent?

În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de tip unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină, grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate, orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans.

Din aprilie 2021 a fost demarată și la noi în țară o campanie de informare. Odată cu aplicarea cerinţelor legislative privind acizii graşi trans din alimente, ANSVSA a demarat controale oficiale în unităţi precum cele de fabricare a produselor de panificaţie, patiserie, popcorn, grăsimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor parţial hidrogenate, în unităţi de alimentaţie publică (fast-food şi restaurante), în unităţi de depozitare şi comercializare a produselor alimentare care conţin margarine, grăsimi şi uleiuri parţial hidrogenate. În prezent, din câte știu, nu există niciun laborator funcțional care să determine conținutul de acizi grași trans, așa că nu ne rămâne decât să ne bazăm pe declarația de conformitate și pe analizele făcute de producători.

"Până când autoritățile vor reglementa această situație, trebuie să ne păzim singuri"

Din păcate, dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețelele fast-food nu este controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post.

Până când autoritățile vor reglementa această situație trebuie să ne păzim singuri sănătatea. Și putem face asta consumând mai puțină grăsime, de preferat uleiuri și grăsimi de origine animală. Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale. Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier și întoarceți-vă la unt și untură. Cât despre ulei, el trebuie folosit ca atare, în formă lichidă, indiferent că e de floarea-soarelui sau de măsline", a explicat Mihaela Bilic pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?