Urmărește emisiunea live
Alimentele amare benefice pentru sănătate. Efectul pe care îl au asupra ficatului
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
În mod normal le evităm din alimentația noastră deoarece sunt amare, însă ele îndeplinesc funcții importante în dieta noastră.

Principalul beneficiu al alimentelor amare este acela că ele purifică ficatul.

Alimentele amare, cum ar fi anghinarea și rucola, nu numai că sunt pline de substanțe nutritive, dar sunt excelente și pentru sănătatea intestinului, pofta de mâncare și digestie. Utilizate de secole în medicina tradițională, noi cercetări emergente au început să confirme beneficiile care stimulează intestinele acestor superalimente puternice.

Legumele amare își datorează gustul compușilor chimici precum sulful care activează funcționarea ficatului. Ficatul este unul din organele cele mai complexe din corp, cu mai mult de 200 de funcții cunoscute, iar una din activitățile sale cele mai intense este de a curăța corpul de toxine.

Alimentele amare ajută și la pierderea în greutate

Alimentele amare, datorită efectelor asupra ficatului, ajută la digerarea și metabolizarea mai bună a grăsimilor. Aceasta înseamnă că digestia consumă mai multă energie și că există mai puțină grăsime reziduală în intestine după consumarea hranei.

Datorită acestei calități specifice, de exemplu, anghinarea este foarte recomandată pentru pierderea în greutate.

Stimularea pe care o produce gustul amar în gură pregătește corpul pentru producția de acizi gastrici. Astfel, stomacul este mai pregătit pentru digerarea alimentelor, pentru a le dizolva și a extrage tot ce e mai bun din nutrienții acestora.

Alimentele amare sunt bogate în nutrienți

Experții în nutriție avertizează că este mai bine să începem masa cu un aliment amar și să introducem treptat alimente către gustul dulce. Nu este întâmplător faptul că desertul se lasă la finalul mesei și este chiar mai bine dacă trec câteva minute între penultimul fel de mâncare și desert.

În plus, alimentele amare sunt bogate în nutrienți precum fier, calciu și vitamina C, printre altele, pe care corpul le va absorbi.

Alimentele amare ajută la controlul apetitului

Papilele noastre gustative și implicit percepția noastră asupra gusturilor se modifică în mod constant. Adulții tind să perceapă mai bine gusturile decât copiii, dar la bătrânețe se pierde o parte din sensibilitatea gustului. Cea mai bună modalitate de a stimula gustul este încercând alimentele din toată gama de gusturi.

Însă în plus, atunci când consumăm alimente amare ne amplificăm percepția asupra acestor gusturi și ne diminuăm sensibilitatea față de dulciuri; în consecință, interesul față de dulciuri se reduce.

Această calitate este recunoscută de Ayurveda. Gusturile amare ne ajută să ne controlăm apetitul. Gusturile amare, în cazul copiilor și a mamelor care alăptează ajută la îmbunătățirea percepției gustative și la combaterea neofobiei în mod natural.

Sursa articol: Exquis.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel