Data actualizării:
Data publicării:

Alimente şi băuturi care conţin alcool, la care nu te-ai fi așteptat. Iată care sunt acestea

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com
Există alimente şi băuturi care conţin alcool, în mod surprinzător, deşi nu ne-am aştepta la acest lucru. De la pâine şi suc de fructe la iaurt şi sos de soia, unele alimente pot avea chiar şi un conţinut de alcool mai mare decât unele beri. 

De fapt, o singură banană poate conţine aproximativ 0,2% alcool, potrivit Abbeycare, o clinică de dezintoxicare. Bananele coapte pot avea de două ori mai mult. În mod surprinzător, burgerii în stil american sunt unele dintre cele mai încărcate alimente cu alcool, cu până la 1,28%. Potrivit unui studiu german din 2016 publicat în Journal of Analytical Toxicology, o banană coaptă conţine până la 0,4% alcool.

Studiul a mai constatat că iaurtul conţine 0,02%, o chiflă de burger - 1,28%, sucul de mere - 0,026%, sucul de portocale - 0,073% şi sosul de soia - 2% alcool. Pâinea de grâu şi secară conţine mai puţin de 0,29%, indică un studiu din 2016 publicat în Journal of Analytical Toxicology.

Nutriţionistul dr.Duane Mellor, de la Universitatea Aston din Birmingham, susţine că în timpul procesului de creştere, pâinea are drojdie care fermentează carbohidraţii şi produce alcool, iar toate alimentele fermentate este probabil să conţină urme de alcool. La fel, sucul de fructe poate avea etanol ascuns.

Studiul din 2016 a mai constatat că sucul de struguri conţine 0,086% alcool, iar iaurtul cu cireşe - 0,02%. Orice produs sub 0,5% este considerat nealcoolic în Marea Britanie, în timp ce 1,2% este clasificat drept alcool scăzut.

Fermentarea - atunci când bacteriile sau drojdia descompun carbohidraţii în zaharuri care se transformă în acid sau alcool - este modul în care alcoolul intră în aceste produse. De exemplu, o banană fermentează atunci când drojdia din aer reacţionează cu conţinutul de zahăr al fructului, făcându-l să fermenteze în alcool şi dioxid de carbon.

Şi sucurile de fructe sunt predispuse la fermentare din acelaşi motiv. Când sucul este lăsat într-un mediu cald, drojdia din aer transformă zaharurile din suc în alcool. Sosul de soia este fermentat ca parte a procesului de producţie. Soia, grâul, sarea şi apa sunt combinate şi fermentate, făcând ca amidonul de grâu să se descompună în zaharuri şi să se transforme în alcool. În timp ce mare parte din acest alcool se evaporă în timpul producţiei, produsul conţine încă 1,5 până la 2% alcool, ceea ce se adaugă la aroma sa, scrie Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel