Data publicării:

Alimente de bază mai ieftine de la 1 august. Avertisment de la economişti. "Când un produs se ieftineşte, altele se scumpesc, e valabil oriunde"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Adrian Negrescu avertizează că ieftinirea câtorva produse alimentare de bază va duce la scumpirea altora, şi spune că soluţia ar fi fost, de fapt, alta. 

De la 1 august, românii se aşteaptă să plătească la fel de mult pentru coşul de cumpărături, spune România TV. Asta pentru că ieftinirea la unele produse alimentare este anulată de scumpirile altora. Analistul economic Adrian Negrescu spune că România ar fi trebuit să aplice o măsură pe care o aplică şi alte ţări, reducerea TVA la alimente, însă Guvernul a decis, de fapt, să mărească taxe. 

"Era de aşteptat ca unii comercianţi să încerce să îşi protejeze marja de câştig prin scumpirea altor produse. Pentru românii care vor merge la supermarket şi vor cumpăra doar alimentele de pe lista Guvernului, s-ar putea să fie o ieftinire între 10 şi 15%, dar nu mai mult. 

Dar nu poţi trăi doar cu acelea, asta e marea problemă. A fost doar o măsură cu iz electoral, nimic altceva. În economia reală, când un produs se ieftineşte, altele se scumpesc. Oriunde în lume este valabil acest lucru. Pentru că niciodată comerciantul nu va renunţa la câştigul propriu pentru a satisface un interes electoral al unor politicieni. 

Dacă voiam să rezolvăm într-adevăr problema, o rezolvam prin reducerea taxelor, apropo de faptul că se vorbeşte de creşterea taxelor. Reducerea TVA la alimentele de bază, cum e peste tot în Europa. Numai la noi nu, la noi cresc taxele, ceea ce e aberant din punct de vedere economic", a declarat Adrian Negrescu.

Premierul Marcel Ciolacu anunţa că un prim lanţ de magazine a ieftinit deja produsele alimentare de bază. 

”Avem şi o veste bună, primul mare lanţ de magazine care a scăzut deja preţurile, înaintea datei de 1 august. Aş dori să le mulţumesc pentru această decizie şi dovedesc că acest parteneriat între statul român şi retaileri funcţionează şi se ridică la aşteptările românilor şi a consumatorilor”, a precizat premierul la şedinţa de Guvern de joi, 20 iulie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel