Aliații lui Macron avertizează: Victoria nu e DELOC sigură. Cum arată sondajele în săptămâna alegerilor prezidențiale din Franța
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Macron
Macron
Aliații politici de rang înalt ai lui Emmanuel Macron s-au aliniat pentru a avertiza împotriva autosuficienței în cursa prezidențială a Franței, declarând că nu se știe sigur dacă actualul președinte va câștiga, în ciuda sondajelor care indică că avantajul său față de contestatoarea de extremă dreapta, Marine Le Pen, se extinde.

„Jocul nu este gata și nu este făcut și cu siguranță nu putem trage concluzia”, a declarat premierul francez, Jean Castex, la radioul francez, cu cinci zile înainte de turul doi de duminică, potrivit The Guardian.

„Trebuie să-i convingem pe francezi că programele lui Emmanuel Macron sunt cele mai bune pentru Franța și pentru ei. Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt puși la același nivel, dar există diferențe enorme între ei.”

Predecesorul imediat al lui Castex, Édouard Philippe, acum primarul orașului Le Havre din nordul orașului și, potrivit unui sondaj recent, cel mai popular politician al Franței, a spus, de asemenea, că nimic nu ar trebui luat de la sine înțeles, având în vedere numeroasele „necunoscute” electorale – mai ales posibila prezență scăzută la vot.

Philippe a spus pentru Le Figaro că „frontul republican al Franței”, alianța alegătorilor de centru-dreapta și de centru-stânga care a exclus până acum extrema dreaptă de la putere, în mod evident „nu mai este un reflex natural (al societății franceze), fără îndoială din cauza oboselii”.

François Bayrou, un alt susținător al lui Macron, a declarat pentru La République des Pyrénées că „în această etapă oricare dintre candidați ar putea câștiga. Totul este posibil. Cu toții am văzut alegătorii făcând alegeri pe care istoricii le consideră mai târziu nebunești.”

Macron încearcă să evite absenteismul la vot

Macron însuși a precizat luni seară că nu consideră că alegerile sunt deja câștigate, amintind de cutremurele politice din 2016, când alegătorii britanici au ales să părăsească UE, iar electoratul american l-a adus pe Donald Trump la Casa Albă.

„Gândiți-vă la ceea ce spuneau cetățenii britanici cu câteva ore înainte de referendumul pentru Brexit sau în SUA înainte de votul lui Trump: „Nu votez”. Ce rost are?’”, a spus Macron la emisiunea TV C à vous. „Pot să vă spun că a doua zi au regretat. Dacă vrei să eviți ceva de neconceput sau ceva care te revoltă, alege pentru tine.”

Sondajele sugerează că de la primul tur de scrutin din 10 aprilie, un control sporit asupra manifestului lui Le Pen – în special propunerile sale pentru o „preferință națională” (pe criterii de naționalitate) la locurile de muncă, bunăstare și locuințe, despre care experții au spus că ar încălca legile franceze și ale UE privind egalitatea și ar fi pericoloasă pentru economie – i-au încetinit progresul în sondaje.

Avantajul estimat al lui Macron pentru votul decisiv din al doilea tur de duminică este acum în medie de opt sau nouă puncte procentuale în toate sondajele, cel mai recent, publicat marți, sugerând că decalajul s-a mărit de la 8% către 12%, de vineri.

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a declarat marți la radioul Europe 1 că Le Pen, care și-a exprimat de multă vreme admirația pentru Rusia și a acceptat împrumuturi de la băncile ruse, ar „preda suveranitatea Franței lui Vladimir Putin” dacă ar fi aleasă.

„Am auzit propunerile de politică internațională ale Marinei Le Pen... Acesta (ar fi) sfârșitul suveranității franceze”, a spus Le Maire, adăugând că victoria ei ar duce la o alianță cu Putin, o lipsă de protecție a NATO și ruperea legăturilor cu Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel