Data actualizării:
Data publicării:

Aliaţii din NATO au testat sistemul de apărare aeriană din România prin simularea unui atac

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Aliaţii din NATO au testat sistemul de apărare aeriană din România prin simularea unui atac - Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels ( SenuScape)
Aliaţii din NATO au testat sistemul de apărare aeriană din România prin simularea unui atac - Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels ( SenuScape)

Aliaţii din NATO au efectuat miercuri un exerciţiu militar pentru a testa apărarea aeriană şi apărea antirachetă din România, la circa o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă breşele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters.

Sistemul de apărare aeriană francez desfăşurat în România a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a precizat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei.

La exerciţiu au participat avioane de luptă turce F-16, avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic şi avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat Comandamentul.

"Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul de estic al Alianţei", a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Ea a precizat că Alianţa a adăugat mai multe avioane de luptă şi de supraveghere în patrule, precum şi mai multe sisteme de apărare aeriană la sol şi nave de apărare aeriană pe mare.

"Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie", a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Franţa a desfăşurat din mai în România sistemul de apărare aeriană SAMP/T. Acesta este conceput să protejeze câmpuri de luptă şi obiective sensibile precum aeroporturi şi porturi în faţa rachetelor de croazieră, avioanelor, dronelor şi rachetelor balistice tactice.

Mai multe state aliate au desfăşurat astfel de armamente în flancul estic al NATO după invazia rusă din Ucraina, reaminteşte Reuters, oferind ca exemple rachetele Patriot trimise de Germania în Slovacia, rachetele Patriot operate de SUA în Polonia şi sistemele NASAMS trimise de Spania în Letonia.

Cu toate acestea, prăbuşirea în Polonia, săptămâna trecută, a ceea ce pare să fi fost o rachetă rătăcită a sistemului de apărare aeriană al Ucrainei a scos în evidenţă nevoia ca NATO să acopere breşele încă existente în scutul său aerian.

VEZI ȘI - Paradă militară 1 Decembrie 2022 București

Peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor, precum şi aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti.

La Parada militară vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din  Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, precum și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României și aproximativ 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii.

La începutul ceremoniei se va intona Imnul Național al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către Președintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, și de păstrarea unui moment de reculegere.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii în unele garnizoane în care sunt dislocate unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului național vor desfăşura ceremonii militare.

De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel