Data publicării:

Alianță contra alianță

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
srs_edit2
srs_edit2

In timp ce PDL este amenintat sa piarda alegerile, USL este in pericol sa nu le castige. Intelegand aceasta realitate, si unii si altii isi ajusteaza din mers strategiile. Cel putin, aparent, PDL a pierdut initiativa in momentul in care PSD, PNL si PC s-au constituit intr-o alianta care are posibilitatea de a castiga peste 50 la suta din voturi. Cum poate recupera PDL acest prezumtiv handicap? Intr-un singur fel. Construind, la randul sau, o alianta. Nu este tarziu. Iar premizele sunt create.

Programul de guvernare al USL este una. Oferta politica adresata direct electoratului este alta. Daca, sub aspectul programului, se poate spune ca USL a atins o tinta importanta de etapa, din perspectiva ofertei electorale, a ceea ce denumim marketing politic, raspunsul este negativ. Si acest adevar devine si mai evident cand observam ca o parte a electoratului de stanga, ca si o parte a electoratului de dreapta, care potential ar apartine PSD si respectiv PNL, sunt total neglijate din perspectiva ofertei si actiunilor politice. Cel putin pana acum. Dar ce face PDL?

Beneficiind de indiscutabilul avantaj, generat de dominatia dreptei in Europa si de tendinta fireasca a Statelor Unite de a colabora cel mai bine cu guvernul aflat in functiune si cu presedintele in exercitiu, PDL este, cu certitudine, mai consolidat in plan extern decat USL. Acest avantaj poate fi sporit si extrapolat in plan intern, cu conditia ca, la randul sau, PDL sa fie initiatorul unei mari aliante, care sa revendice cealalta jumatate virtuala a electoratului romanesc. Adaugand la aceasta initiativa planurile de schimbare nedemocratica a regulilor electorale si a calendarului alegerilor, PDL si-ar putea asigura o victorie chiar daca, in acest moment, credibilitatea de care se bucura se plaseaza sub 10 la suta, ca de altfel si cea a Presedintelui, iar intentiile de vot oscileaza intre 18 si 24 la suta. In comparatie cu USL, care sta la peste 50 la suta.

Cum poate proceda PDL, pentru a construi o alianta? In primul rand, PDL va utiliza un avantaj pe care si l-a creat in raport cu UDMR. In sensul ca mentinand pragul electoral de 5 la suta, in conditiile in care, de aceasta data, vor concura trei organizatii ale maghiarilor, dintre care doua sensibil egale – UDMR si partidul lui Laszlo Tokes –, aceste formatiuni politice sunt, fiecare in parte, amenintate sa ramana in afara viitorului Parlament. Deci, sa nu mai intre la niciun fel de guvernare. Intrucat toate sunt partide populare, aflate in aceeasi familie internationala cu PDL, este de presupus ca ar accepta oferta acestei formatiuni pentru o alianta ante-electorala. Care se va numi Miscarea Populara. In al doilea rand, devine pe zi ce trece mai evident, in ciuda agitatiei necontenite a utilizarii unor importante fonduri din banii publici si chiar a santajului cu dosare penale, ca UNPR, desi aparent strange un numar mare de adeziuni ale unor activisti locali, apartinand PSD si PNL, in realitate sta tintuit la o intentie de vot ce nu depaseste 1 la suta.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel