Algeria: Preşedintele interimar adresează un apel la dialog către clasa politică
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Preşedintele interimar algerian Abdelkader Bensalah a adresat joi un apel la dialog către clasa politică în scopul de a se ajunge la un consens în legătură cu organizarea de alegeri prezidenţiale, apel lansat cu o zi înainte de noi manifestaţii împotriva regimului, relatează AFP. 

Invit clasa politică, societatea civilă şi personalităţile patriotice naţionale (...) să opteze pentru calea dialogului inclusiv pentru a organiza, cât mai repede, viitoarele alegeri prezidenţiale la termen, a declarat Bensalah într-un discurs către naţiune transmis de televiziunea oficială. El a adăugat că-i invită pentru a dezbate toate preocupările referitoare la viitoarele alegeri prezidenţiale, în scopul de a trasa o foaie de parcurs care să ajute la organizarea scrutinului într-un climat de înţelegere şi linişte. Discursul a avut loc înainte de cea de-a 16-a zi de vineri consecutiv de contestare, prima de la anularea de către Consiliul Constituţional a alegerilor prezidenţiale din 4 iulie.

Acesta este cel de-al doilea apel la dialog în decurs de câteva zile. La sfârşitul lui mai, şeful Statului major al armatei, generalul Ahmed Gaid Salah, a insistat pentru un dialog şi concesii reciproce, cerând în continuare organizarea de alegeri prezidenţiale în cel mai scurt timp şi excluderea oricărei perioade de tranziţie cu consecinţe incerte. Vinerea trecută, manifestanţii care au coborât masiv în stradă au respins propunerea de dialog cu gaşca şi cu puterea. De la depunerea jurământului, este a treia oară când Bensalah se adresează poporului. În acelaşi interval de timp, generalul Ahmed Gaid Salah, devenit un veritabil deţinător al puterii de la plecarea preşedintelui demis Abdelaziz Bouteflika, s-a exprimat de peste zece ori.

Conform Constituţiei, Bensalah, preşedintele Camerei superioare a parlamentului, a fost desemnat şef de stat interimar pe 9 aprilie, la o săptămână după demisia lui Bouteflika, după 20 de ani de putere, la presiunea străzii şi a armatei. Constituţia prevede că interimatul său durează 90 de zile, timp în care el trebuie să organizeze alegeri prezidenţiale - care erau prevăzute pentru data de 4 iulie - şi să predea puterea unui preşedinte nou ales. Dar, respingând pe 2 iunie cele două dosare de candidatură, Consiliul Constituţional a constatat imposibilitatea desfăşurării unui nou scrutin pe 4 iulie. Însărcinându-l pe Bensalah cu convocarea de noi alegeri, Consiliul Constituţional a prelungit sine die interimatul, până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel