Alfred Bulai: Să zicem mersi că nu s-a inventat varianta românească de la Românii au Talent
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Romanii au Talent
Facebook Romanii au Talent
Sociologul Alfred Bulai afirmă că în România putea exista şi o variantă autohtonă a emisiunii "Got Talent", celebră în toată lumea. 

"PRO TV are aşa. Las Fierbinţi, unde România e de râsul curcilor. Filmul american, mai ales că se întoarce şi Singur Acasă acum, de Crăciun. Şi super producţii, formate importate, gen Românii au Talent. Că talent au şi britanicii, şi alţii", a punctat Val Vâlcu la Nod în Papură. 

"Zi mersi că nu au făcut varianta românească, Românii N-au Talent", a intervenit sociologul Alfred Bulai. 

"La Românii au Talent vin oricum din ăştia, artişti de circ, etc, că îşi mai fac oamenii reclamă. Vin şi moldoveni, ucraineni, spanioli", a mai spus Vâlcu.

Bulai: E mai ușor să critici România. Asta pentru că la nivel înalt există acest model

Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre un nou trend: rușinea de a lăuda România. 

Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat în cadrul emisiunii Nod în papură, despre un trend pe care unii români l-au îmbrățișat: un soi de rușine de a lăuda România, o tendință de degradare morală și socială a cărei sursă poate fi individuată chiar la nivelurile conducerii acestei țări, în clasa politică.

”E de bon ton și este ușor ridicol să lauzi România și mai ușor să critici România. Asta pentru că la nivel înalt există acest model. Ce cult există pentru limba română pentru politicienii din România? Chestia asta, foarte demonstrativă, de imagine... sunt creștini și buni creștini de Crăciun și ne comportăm la categoria ”senzațional”: Vai, o familiuță de nu știu unde, care e vai de capul ei, o ajutăm! Repet, a cel tonus care dă bine și care creează acea rușine de a te da român. Adică, cel mai bun exemple este că dacă dai unor tineri, sau la cine vrei tu, zece tricouri cu drapelul american o să zică ”Mulțumesc, tricouri foarte drăguțe”. Dacă în schimb le dai tricouri cu drapel românesc, o să zică: ... ”Eu mă îmbrac așa?” , a declarat sociologul Alfred Bulai.

Diferenţa dintre Portugalia şi România: După război, jumătate dintre bonele de la Paris erau portugheze, cum e cu badantele românce în Italia

Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre diferenţa dintre Portugalia şi România, plecând de la faptul că şi portughezii au trecut prin perioade de sărăcie extremă. Cum au reuşit, însă, ibericii să se ridice şi să îşi depăşească condiţia, în timp ce românii continuă să se plângă?

"A fost o sărăcie cruntă. În secolul XVIII, că a ajuns Voltaire să nu mai creadă în Dumnezeu, în Lisabona a fost un cutremur, a luat foc oraşul, oamenii s-au refugiat pe malul mării, unde, ce să vezi, a venit tsunami-ul. Şi nu au abandonat Lisabona. Sărăcie din timpul dictaturii lui Salazar, nenorociri, după război bonele de la Paris erau jumătate portugheze, cum e la noi cu badantele din Italia. Şi uite că e bine mersi Portugalia, lumea nu trăieşte rău, suporterii naţionalei muşcau din duşmani, nu îşi pun mâna în cap că sunt cei mai răi, etc. De unde diferenţa asta? Că la noi parcă e sfârşitul lumii", a întrebat Val Vâlcu la Nod în Papură. 

"Totuşi, Portugalia a fost o mare putere medievală, un stat cu tendinţe imperialiste, chiar dacă e o piticanie din punct de vedere al dimensiunii. În Brazilia se vorbeşte portugheză, pentru că, să nu uităm, sub pavilion portughez au ajuns marii navigatori. E altă istorie. Îi găseşti uşor mândrindu-se cu o istorie de 500 de ani în urmă. Asta cu mersul la Paris au făcut-o şi italienii...", a replicat Bulai. 

"Da, dar ai noştri pleacă trântind uşa, că nu se mai întorc, înjură, şi pe bună dreptate, că stau la coadă la vamă sau ca să îşi preschimbe paşaportul", a mai spus Val Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel