Alfred Bulai: În orice țară normală, presa propune candidații, nu candidații se propun singuri pentru dezbateri. Oamenii vor să-i vadă cum dezbat niște idei
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Campaniile electorale au scăzut în calitatea mesajelor de-a lungul vremii, iar acest lucru provine din comoditatea politicienilor de a-și mai face meseria. În acest context, am discutat cu sociologul Alfred Bulai pentru a afla mai multe despre cauzele care stau în spatele acestui fenomen.

De la sloganuri memorabile precum „hai Băsescu la putere” sau „să trăiți bine” am ajuns ușor ușor la titluri total neinteresantă. 

Ar trebui să existe dezbateri. În orice țară normală, presa propune candidații, nu candidații se propun singuri pentru dezbateri. Oamenii vor să-i vadă cum dezbat niște idei, nu cum se plimbă ei de nebuni pe stradă. 

Noi nu avem dezbateri de ani de zile, practic fiecare a fost cu „mămica lui”, la nivel înalt, nici la nivel prezidențial nu a mai existat o dezbatere, a fost o excepție cea cu Ponta acum 10 ani... și aceea la 2 televiziuni. E ca și cum ai merge la fotbal și fiecare echipă joacă pe un alt stadion. Campania electorală este în esență o competiție. Numai persoanele neimportante merg acum în dezbateri, cele importante vor să rămână singure. Dezbaterile în această campanie o să fie un fel de conferințe de presă mai lungi. 

Înainte nu exista candidat care să nu accepte o dezbatere. Acum nu mai sunt foarte mulți capabili să țină o confruntare sau un discurs public pertinent, nu mai zic de lucruri de ABC. Fiecare partid avea zeci de oameni capabili de media care puteau să țină ”speechuri” (discursuri). Toți candidații folosesc sloganuri fade, fără esență, să fie bine, să nu fie rău”, a spus sociologul Alfred Bulai.

„Din punctul meu de vedere campania este anostă și out-door, sunt foarte puține partide care au oameni în teritoriu care chiar să vorbească cu electoratul. Foarte rar se duc 20-30 de tineri să vorbească cu oamenii, și la un oraș precum Bucureștiul, e egal cu zero”, a mai zis sociologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel